Ga naar de inhoud
Zichtbaar in Nederland

Primeur: eerste lancering van satellieten vanaf Europese bodem

Vliegtuig Cosmic Girl lanceert de LauncherOne als test, ter illustratie. Beeld © ANP / AFP

Vanavond worden er voor het eerst satellieten vanuit West-Europa in een baan om de aarde gebracht. De lancering gebeurt ten zuiden van Ierland, boven de Atlantische Oceaan en de gloed hiervan is mogelijk ook vanuit Nederland te zien.

Een vliegtuig, een Boeing 747 met de naam Cosmic Girl, moet rond 23:16 uur (Nederlandse tijd) opstijgen in het zuidwesten van Engeland. Na het opstijgen, moet het vliegtuig boven de Atlantische Oceaan een raket loslaten: de LauncherOne. Dit gebeurt ongeveer rond middernacht. 

De raket vliegt vervolgens naar het zuiden; richting Spanje en Portugal. In de LauncerOne zitten negen satellieten van zeven klanten. Die lading moet worden afgeleverd in een baan rond de aarde.

Bekende lanceerbasis

Als een raket naar de ruimte gaat, wordt deze meestal gelanceerd vanaf een bekende lanceerbasis zoals Kourou (Frans-Guyana), Cape Canaveral (Verenigde Staten) of Bajkonoer (Kazachstan). Vandaag is het voor het eerst dat satellieten vanuit West-Europa in een baan rond de aarde worden gebracht.

Lancering
Lees ook:
Lancering Virgin Orbit-raket mislukt op eerste vlucht

Inwoners van Zeeland hebben de meeste kans om de lancering te kunnen zien en zullen deze ook als eerste kunnen zien. Ongeveer vijf minuten na het begin van de missie zou de raket daar boven de horizon uit moeten komen. 

Bewolking en hoogbouw

In de daarop volgende minuten zou ook de rest van het land zicht op de lancering moeten kunnen krijgen. Dit hangt echter wel af van de hoeveelheid wolken en hoge gebouwen, die het gezicht zouden kunnen belemmeren. 

Mysterieuze
Lees ook:
Mysterieuze lichten aan de hemel blijken satellieten Elon Musk

De missie wordt uitgevoerd door Virgin Orbit, een ruimtevaartbedrijf van zakenman Richard Branson. De missie heet 'Start me up', naar een nummer van de Rolling Stones. Die band heeft in het verleden albums uitgebracht bij Virgin records: de platenmaatschappij die is opgericht door Branson. 

Bekijk ook: raket van Jeff Bezos in vlammen na lancering

01:13