Ga naar de inhoud
Koolmonoxide en fijnstof

'Astmasymptomen bij tienduizenden kinderen door koken op gas'

Een opa en kleinkind koken op een kookplaat van gas, ter illustratie. Beeld © ANP / Patricia Rehe

Naar schatting krijgen ieder jaar tienduizenden kinderen in Nederland tijdelijk last van astmasymptomen door het koken op een gasfornuis. Koolmonoxide, fijnstof en andere schadelijke stoffen die voor ernstige gezondheidsklachten kunnen zorgen, komen vrij bij het koken op gas.

De schatting werd gedeeld door twee Europese organisaties: de maatschappelijke organisatie CLASP en gezondheidsorganisatie European Public Health Alliance (EPHA) 

Zij baseren zich op recent onderzoek van de onafhankelijke, Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO. Kinderen gaven in een enquête aan of ze in het afgelopen jaar te maken hadden gehad met astmasymptomen.

Situatie kan verslechteren

Meer dan honderd miljoen inwoners van de Europese Unie koken nog op gas en in Nederland gaat het om zeker de helft van alle huishoudens. Organisaties waarschuwen dat de situatie gedurende de winter nog kan verslechteren.

Mensen zullen mogelijk minder goed ventileren, omdat ze doordat het zo koud is warmte vast willen houden in huis.  

Van
Lees ook:
Van gas naar inductie? Zo werkt het

De organisaties wijzen diverse onderzoeken aan, die aantonen dat gasfornuizen het risico op astma bij kinderen vergroten. Ook kan luchtvervuiling in de keuken bij volwassenen negatieve effecten hebben op de luchtwegen.

Richtlijnen overschreden

TNO zag in het achterliggende onderzoek dat de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor een goede luchtkwaliteit meermaals per week overschreden worden. CLASP vindt dat gaskooktoestellen een waarschuwingslabel nodig hebben, net als sigarettenpakjes. "EU-ambtenaren hebben de plicht om rekening te houden met deze gezondheidsrisico's."

'Kind
Lees ook:
'Kind loopt in baarmoeder al schade op door luchtvervuiling'

Dat koolmonoxide een echte sluipmoordenaar is, dat is al langer bekend. In 2019 vond nog een familiedrama plaats in Doesburg, waar een heel gezin onwel werd en de vader van het gezin door de giftige stof ter overlijden kwam. Bekijk de video hieronder:

Vader dood door koolmonoxide, moeder en kind in kritieke toestand

00:48