Ga naar de inhoud
Miljoenen besmettingen

Ook Spanje neemt coronamaatregelen tegen China: deze landen doen dat al

Voor passagiers uit China is na aankomst een test verplicht op de luchthaven van Milaan. Beeld © Zuma Press

Spanje, Zuid-Korea en Maleisië zijn de laatste landen die coronamaatregelen invoeren tegen reizigers uit China. Het virus houdt daar enorm huis sinds de regering vrijwel alle beperkingen heeft opgeheven. Naar schatting raken iedere dag miljoenen Chinezen besmet. De volgende landen ondernemen daarom actie.

Italië

Italië voerde deze week als een van de eerste landen maatregelen in, nu het in China zo mis gaat. Alle reizigers uit China moeten bij aankomst verplicht een coronatest doen. Op de luchthaven van Milaan zijn ze al begonnen met het testen van passagiers uit Shanghai en Peking.

"De maatregel is noodzakelijk om mogelijk nieuwe varianten te ontdekken en zo de Italiaanse bevolking te kunnen beschermen", zei gezondheidsminister Orazio Schillaci.

Twee vluchten uit China die tweede kerstdag in Milaan landden, bleken vol te zitten met corona-besmette mensen. Bij de eerste vlucht was ruim dertig procent van de passagiers besmet; bij een tweede vlucht was dat 50 procent.

Frankrijk

Frankrijk maakte vanavond bekend dat reizigers uit China vóórdat ze op het vliegtuig stappen, een negatieve test moeten kunnen tonen. Daarnaast wordt het verplicht op vluchten naar Frankrijk een mondkapje te dragen.

Amerika

Reizigers uit China en Hongkong moeten vanaf 5 januari op alle Amerikaanse luchthavens verplicht een negatieve coronatest kunnen overhandigen. Deze mag niet ouder zijn dan twee dagen. De regel geldt voor iedereen ouder dan twee jaar. Ook krijgen Amerikanen het advies om een reis naar China en Hongkong te heroverwegen.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk treft dezelfde maatregel als Frankrijk: vanaf 5 januari moeten reizigers voordat ze aan boord van een vliegtuig gaan, een negatieve coronatest kunnen tonen. Ook gaat de landen naar verluidt willekeurig passagiers verplichten een coronatest te ondergaan na aankomst.

Bekijk ook: Chinese ziekenhuizen en mortuaria kunnen coronadoden niet aan

01:58
Nieuwe beelden uit China laten de gruwelijke realiteit zien in ziekenhuizen en mortuaria. Coronapatiënten worden op de grond behandeld en lijkhuizen liggen overvol. De Chinese staatstelevisie laat een heel ander beeld zien.

India

Ook India eist een negatieve test voor reizigers uit meerdere Aziatische landen. De regel geldt niet alleen voor passagiers uit China, maar ook voor mensen uit Hongkong, Japan, Zuid-Korea en Thailand. Als passagiers positief testen of symptomen hebben moeten zij verplicht in quarantaine.

Japan

Reizigers vanaf het Chinese vasteland komen sinds vandaag ook Japan niet meer in zonder negatieve test. Wie op de luchthaven positief test moet zeven dagen in quarantaine. Ook wil Japan het aantal vluchten vanuit China beperken.

Spanje

Reizigers uit China die naar Spanje willen, krijgen twee opties: zij moeten of een negatief testbewijs kunnen aantonen, of volledig gevaccineerd zijn. Wie niet gevaccineerd is en geen test heeft gedaan, moet bij aankomst een test uitvoeren.

Coronadoden
Lees ook:
Coronadoden China geschat op 9000 per dag, piek moet nog komen

Maleisië

Maleisië heeft weer een andere variant. Alle passagiers uit China worden ter plekke gecontroleerd op koorts. Behalve een temperatuurmeting wordt op de luchthaven ook het rioolwater van de toestellen gecontroleerd op Covid-19.

Taiwan

Vanaf 1 januari gaat ook Taiwan een negatieve PCR-test eisen. Dat geldt voor reizigers uit China die het vliegtuig nemen, of per boot naar het eiland reizen.

Zuid-Korea

Zuid-Korea heet reizigers uit China vanaf 5 januari alleen welkom als zij van te voren een negatief testbewijs hebben. Een PCR-test is 48 uur geldig, voor een antigeentest is dat 24 uur.

Te
Lees ook:
Te laat voor maatregelen tegen corona uit China: 'Niet meer tegen te houden'

Andere landen, zoals Australië en België, houden de situatie nauwlettend in de gaten, maar zien nog geen reden voor maatregelen. Ook Nederland neemt nog geen maatregelen, volgens deskundigen heeft dat ook 'niet zo veel zin'. De maatregelen zouden te laat komen, gezien reizigers uit China Nederland ook via omringende landen kunnen bereiken.