Ga naar de inhoud
Eén jaar na regeerakkoord

Irritatie en verbazing in regeringscoalitie over D66

Pieter Heerma (CDA), Gert Jan Segers (CU), Sophie Hermans (VVD) en Jan Paternotte (D66). Beeld © ANP

Bij coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie groeit de verbazing en irritatie over de opstelling van de vierde coalitiepartij D66. Dat vertellen meerdere bronnen van verschillende partijen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. "Als ze zo doorgaan, worden ze een beetje uitgekotst", zegt één van hen.

In de fracties van VVD, CDA en ChristenUnie valt te horen dat de Kamerleden van D66 te weinig rekening houden met de omgangsvormen in de coalitie en te vaak hun eigen gang gaan. De verbazing en irritatie zit vooral bij fracties in de Tweede Kamer, niet in de kabinetsploeg, benadrukken betrokkenen.

Tjeerd de Groot

De onvrede gaat bijvoorbeeld over Tjeerd de Groot, de uitgesproken landbouwwoordvoerder van D66. "Als Tjeerd de Groot een tweet stuurt over het aanpakken van de boeren, stroomt mijn brievenbus vol met bedreigingen. Daar mag hij best wat meer rekening mee houden", zegt een coalitiebron.

Ook de kritiek van De Groot op plannen van ChristenUnie-minister Piet Adema van Landbouw valt verkeerd. In een radio-interview gaf De Groot een 'dikke onvoldoende' aan minister Adema. De brief over een landbouwakkoord met de boeren noemde de D66'er 'heel teleurstellend'. Er was 'nul gepresteerd' en Adema was niet beter dan zijn voorganger Henk Staghouwer, die in september opstapte.  

De persoonlijke kritiek schiet meerdere coalitiepartners in het verkeerde keelgat. De Groot zat bij het coalitieoverleg over de brief. "Hij heeft over al die plannen meegepraat, en dan de minister zo afvallen? Dan moet je een vent zijn en even een motie van wantrouwen indienen", aldus een betrokkene.

Opmerkingen Paternotte

Wat ook kwaad bloed zet, zijn de opmerkingen van D66-fractievoorzitter Jan Paternotte over het mogelijk verbieden van politieke partijen. Paternotte doelt op Forum voor Democratie. Andere coalitiefracties voelen zich klemgezet door Paternottes voorstel op dit bijzonder gevoelige thema. Men had juist in een overleg bredere zorgen gedeeld over bedreigingen voor de democratie.

Een ingewijde: "En dan maakt Paternotte even een vluggertje in de media om net te doen alsof hij de enige is die zich zorgen maakt. Zo ga je niet met elkaar om. Daar was niet alleen binnen de coalitie chagrijn over, maar ook bij oppositiepartijen."

Schiphol

Een ander akkefietje: de coalitie had afspraken gemaakt over een motie over het opkopen van boerenbedrijven door Schiphol. Een motie van linkse partijen wilde het opkopen méteen stoppen. Maar Schiphol deed niets illegaals, vond de minister. De coalitiepartijen hadden elkaar laten weten hoe ze zouden stemmen. CDA en CU voor de motie, VVD en D66 tegen. De motie zou worden verworpen. Maar D66 switchte last minute. De motie haalde het toch. Coalitiepartners werden volledig verrast. "D66 laat een minuut van tevoren weten ook voor te zullen stemmen, waardoor de VVD alleen staat. Dat deugt niet", vertelt een hoge coalitiebron.

Kamer
Lees meer:
Kamer wil dat Schiphol stopt met uitkopen boeren voor stikstofruimte

D66 is zich van geen kwaad bewust. De coalitie is 'een verstandshuwelijk', zo valt te horen in de partij. De vier partijen hoeven het niet altijd overal eens over te zijn. De komende weken zal D66-fractievoorzitter Paternotte de samenwerking met andere coalitiefractievoorzitters zoeken op de inhoud, zegt een D66-bron.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor de onderlinge irritaties. Een daarvan is het afschaffen van het maandagochtendoverleg. Tussen 2017 en 2021 kwamen de premier, vicepremiers en fractievoorzitters op maandag bij elkaar om alle politiek gevoelige kwesties te bespreken. Daar werden veel frustraties en irritaties uitgesproken, maar dat kan nu niet meer. De coalitie had het topoverleg afgeschaft om meer transparantie en een open bestuurscultuur te bereiken. Maar nu knettert het dus vaker tussen de coalitiefracties.

D66 won de verkiezingen en is sindsdien 'in the winningmood', ziet een hooggeplaatste insider. Dat leidt tot 'drammerigheid en vasthoudendheid' in coalitiegesprekken. De D66-verkiezingsslogan 'laat iedereen vrij, maar niemand vallen' wordt in het Kamergebouw inmiddels verbasterd tot 'laat iedereen vrij, die denkt zoals wij'.

Een veelgenoemde reden: de grote winst van D66 in het regeerakkoord. Sigrid Kaag ging onder protest akkoord met de coalitie met de ChristenUnie, maar haalde in het regeerakkoord veel inhoudelijke punten binnen. Precies een jaar geleden drukte Kaag op stikstof, klimaat en Europa een behoorlijk D66-stempel.

Maar de laatste maanden veranderde het sentiment: de politieke realiteit blijkt weerbarstig. De stikstofaanpak stokt. De uitvoering van klimaatbeleid blijkt lastig. En in Europa wordt gekoerst op een strenger migratiebeleid.

In Haagse coalitiegesprekken staat D66 vaker alleen, merken insiders. Het is regelmatig drie tegen één. Met als gevolg dat D66'ers zich extra profileren, wat weer tot irritatie bij anderen leidt.

Niet begrepen

De analyse wordt bij D66 herkend, maar de irritatie wordt niet begrepen. Juist omdat D66 wil dat het regeerakkoord wordt uitgevoerd – en zeker de voor D66 gezichtsbepalende afspraken – varen de sociaal-liberalen een stevige koers.

Met name D66-fractievoorzitter Paternotte gaat prat op het aanjagen van D66-plannen. Wat de partij in de formatie heeft binnengehaald, moet ook echt worden uitgevoerd, zo benadrukt de D66-top elke keer. "We doen het goed, of we doen het niet", zo herhaalde Sigrid Kaag in haar congresspeech in november.

Volgens betrokkenen van alle partijen is het te vroeg om over interne spanning in de coalitie te spreken. Maar, zo waarschuwt een invloedrijke coalitiebron: "Als kleine irritaties niet worden afgestopt, kan het tot een flinke botsing leiden."

Bekijk ook: Dit was de cruciale rol van Sigrid Kaag tijdens de formatie

06:12
Video uit oktober 2021: na maanden overleg kwam de doorbraak in de kabinetsformatie.
Bron: RTL Nieuws