Ga naar de inhoud
WK in Qatar

Kabinet stuurt niemand naar kwartfinale WK tegen Argentinië

Minister van Sport Conny Helder was vorige week wel aanwezig bij de poulewedstrijd Nederland-Qatar. Beeld © ANP / Koen van Weel

Er gaat geen Nederlandse regeringsdelegatie naar de kwartfinale op het WK tegen Argentinië. Dat zeggen betrokkenen tegen de politieke redactie van RTL Nieuws. Ministers blijven thuis en ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima gaan niet naar Qatar.

Het kabinet hield nog de mogelijkheid open, mocht de Argentijnse regering toch een afvaardiging sturen. Maar voor zover bekend stuurt Buenos Aires geen afvaardiging naar de wedstrijd, zo valt te horen in Den Haag.

Helder droeg een speldje

Er is tot nu toe een Nederlandse minister naar het WK in Qatar afgereisd. Sportminister Conny Helder was vorige week bij de wedstrijd tussen Oranje en Qatar. Het leidde tot kritiek, want Helder droeg geen OneLove-band. Dat is een symbolische boodschap tegen alle vormen van uitsluiting. De ministers van België en Duitsland droegen die band wel, maar Helder koos samen met de KNVB voor een klein OneLove-speldje. Daarnaast droeg ze een oranje sjaal met de tekst 'Never mind'.

Minister
Zie ook:
Minister Helder vond OneLove-speldje 'meest geëigende' gebaar

De Qatarese minister naast haar besloot een duidelijker politiek statement te maken. Hij droeg een Free Palestine-band, als steun voor de Palestijnen.

Kamer was tegen

Al maanden leidt het wel of niet afreizen naar Qatar tot politieke discussie. Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde dat het kabinet niet naar het WK in Qatar zou gaan, vanwege de erbarmelijke omstandigheden voor arbeiders. Bij de werkzaamheden voor het WK voetbal zijn naar schatting duizenden arbeiders omgekomen.

Maar het kabinet voerde de motie niet uit. De relatie met Qatar is te belangrijk, vanwege de energiecontracten met Europa en de evacuatie van Afghaanse vluchtelingen, aldus minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken. Tot nu toe is Helder de enige Nederlandse minister die het land heeft bezocht.

Finale

Als Oranje de finale van het WK bereikt, zit sowieso een regeringsdelegatie in het stadion, zei premier Rutte afgelopen vrijdag.

"We hebben besloten dat bij die finale Nederland vertegenwoordigd zal zijn en met wie precies, daar komen we nog over te spreken", aldus Rutte op de persconferentie.

Op afstand bestuurbare kamelen racen door woestijn Qatar

02:22