Ga naar de inhoud
Opvolger 'prikspijt'

Bofbelasting, boektokken of prijzenpijn: nominaties Woord van het Jaar bekend

Veel mensen voelen ook deze maand prijzenpijn Beeld © ANP

Wat hebben de woorden klimaatklever, boektokken en energietoerisme met elkaar gemeen? Ze staan allemaal op het genomineerdenlijstje voor de verkiezing van het Van Dale Woord van het jaar 2022.

Vorig jaar won prikspijt, met 82 procent van de ongeveer 49.000 stemmen. In 2020 won anderhalvemetersamenleving. Dit jaar prijkt tussen de tien genomineerden geen enkel ‘coronawoord’ meer. 

Wel zijn opnieuw andere woorden met een actuele lading genomineerd.

Boosterprik,
Lees ook:
Boosterprik, woonprotest of wappiegeluid: wat wordt het Woord van het Jaar?

Dit is het volledige lijstje:  

  1. Boektokken: Tiktokken over een boek.
  2. Bofbelasting: extra, achteraf geheven belasting op onverwacht grote bedrijfswinst, m.n. als die niet het resultaat is van de gewone bedrijfsvoering, maar van geopolitieke of maatschappelijke ontwikkelingen.
  3. Emojibaby: baby of jong kind waarvan het gezicht uit privacyoverwegingen met een emoji bedekt is op een via de sociale media gedeelde foto.
  4. Energietoerisme: het reizen (in de winter) naar een warm land om de hoge energieprijzen in het eigen land te ontvluchten.
  5. Klimaatklever: activist die zich aan een object van symbolische waarde vastplakt om de aandacht van het publiek te vestigen op de klimaatproblematiek.
  6. Needlespiking: het stiekem en zonder toestemming met een injectienaald prikken van een persoon met het doel hem of haar te drogeren.
  7. Prijzenpijn: hinder die de consument ondervindt van de gestegen prijzen, vooral als gevolg van inflatie
  8. Spijtgezin: gezin dat achteraf spijt heeft (Oekraïense) vluchtelingen in huis te hebben genomen
  9. Stopbonus: bonus die bij het staken of opheffen van een sterk vervuilende onderneming van overheidswege wordt verstrekt aan de eigenaar ervan.
  10. Zevenvinker: iemand die zeven vinkjes kan afkruisen op een denkbeeldige lijst (man, blank, hetero, afgerond vwo, universitaire opleiding, autochtone vader of moeder, rijke of hoogopgeleide ouders) en die op grond daarvan automatisch maatschappelijk bevoorrecht is.

Deze tien woorden heeft Van dale uitgekozen uit inzendingen die het afgelopen jaar werden ingestuurd.

Nog twee weken

Kiezers hebben tot 19 december 17.00 uur de tijd om te bepalen welk woord er dit jaar met de titel vandoor gaat.

Op 20 december wordt het nieuwe woord van het jaar bekendgemaakt. Stemmen kan hier.