Ga naar de inhoud
'Pijnlijk en schadelijk'

Opnieuw racisme-rel Brits koningshuis, vooraanstaande hofdame opgestapt

Decennialang de steun en toeverlaat van koningin Elizabeth, Lady Susan Hussey Beeld © Getty Images

Het Britse koningshuis is opnieuw in verlegenheid gebracht door een racisme-rel. Met als middelpunt een van de belangrijkste naaste adviseurs van wijlen koningin Elizabeth, Lady Susan Hussey, die ook nog eens peettante is van prins William. De 83-jarige Hussey heeft inmiddels ontslag genomen als lid van de koninklijke hofhouding.

Schadelijk voor het koningshuis, zo noemt correspondent Anne Saenen de affaire: "Het was prins Harry’s vrouw Meghan die als eerste zei dat er racisme bestond binnen dit instituut, en nu wordt dat nogmaals bevestigd. Heel onwenselijk en ongemakkelijk voor het koningshuis."

Het gebeurde dinsdag in Buckingham Palace. Daar was een receptie van koningin-gemalin Camilla, de vrouw van koning Charles, met 300 gasten. De bijeenkomst stond in het teken van de internationale dag van de VN tegen geweld tegen vrouwen.

Een van de gasten was Ngozi Fulani, oprichter van Sistah Space. Een liefdadigheidsorganisatie in het VK die zich speciaal richt op slachtoffers van huiselijk geweld die van Afrikaanse en Caribische komaf zijn.

Ngozi raakte in gesprek met Hussey, een van de langst zittende hofdames van het paleis. Die vroeg haar herhaaldelijk ‘waar ze nou echt vandaan komt’ en uit ‘welk deel van Afrika’. Hussey leek maar niet te begrijpen dat ze Brits is, geboren in Londen.

Het gesprek werd bevestigd door twee andere vrouwen die erbij stonden. Ze waren alle drie geschokt, Ngozi noemde de ontmoeting traumatisch en zei dat ze zich nog nooit zo ongemakkelijk en onwelkom had gevoeld. Ze deelde een verslag van het gesprek op Twitter. Het schandaal was geboren.

Het maakte veel los op socale media. Anne Saenen: "Het leest ook als een soort kruisverhoor. Mensen die hun hele leven in het Verenigd Koninkrijk wonen, zich Brits voelen, maar nog altijd vanwege de kleur van hun huid worden ondervraagd. Dat is wat ze aan de kaak stelt, en het gebeurt dus ook in het paleis."

Excuses

Buckingham Palace greep binnen enkele uren nadat het bekend was geworden in. Hussey maakte 'diepe excuses', en trad terug. "Ngozi Fulani heeft gezegd dat ze de leeftijd van Hussey, 83, geen excuus vindt. Maar het geeft wel een beetje aan welke mensen er nog aan het koningshuis verbonden zijn. Heel erg oude stempel, en niet meer up-to-date met hoe het eraan toegaat in de Britse maatschappij. Daar is duidelijk nog een monderniseringsslag te maken", zegt Anne Saenen.

Kroonprins William voelt dat kennelijk beter aan. Hij heeft meteen afstand genomen van Hussey, die ook nog eens een goede band heeft met zijn vader, koning Charles. "Er is in onze maatschappij geen plaats voor racisme. Het was onacceptabel, en het is goed dat die persoon meteen opstapte", zei de kroonprins in een verklaring die door zijn kantoor is verspreid.

Incident

Anne Saenen: "William reageerde binnen enkele uren, hij is veel meer ‘in touch’ met hoe dit door de nieuwere generaties wordt ontvangen. Ze willen dit meteen de kop in drukken, laten zien dat dit een incident is. Maar zeker na de eerdere aantijgingen van Meghan willen ze meteen uit de wereld helpen dat het koningshuis een racistisch instituut is, maar dat het er juist is voor álle Britten. Dat maakt ze namelijk relevant, en daar gaat het ze natuurlijk om."

William is met zijn vrouw Kate aangekomen in Boston in Amerika, hun eerste overzeese reis sinds het overlijden van koningin Elizabeth. Dat bezoek lijkt nu al te worden overschaduwd door dit jongste schandaal.

Harry en Meghan

En dan verschijnt nu ook nog eens de trailer van de Netflix-documentaire van zijn broer Harry en zijn vrouw Meghan. Die stapten twee jaar geleden met een enorme knal uit de koninklijke familie en verhuisden naar Californië.

In een geruchtmakend interview met Oprah spraken zij ook over racisme binnen de paleismuren. Zo maakte iemand, wie is nog altijd niet duidelijk, een opmerking over de kleur van hun dan ongeboren kind.

Tranen

De vrees in Buckingham Palace is dat Harry en Meghan er in de documentaire, die waarschijnlijk volgende week verschijnt, nog een schepje bovenop doen. De trailer geeft daar alle aanleiding toe.

"Ik moest er alles aan doen om mijn gezin te beschermen", zegt prins Harry in het met veel drama gemonteerde filmpje. Het begint met blije beelden, maar eindigt met tranen. "Wordt het niet eens tijd dat je onze kant hoort?", zegt Meghan.

"Het paleis zal zich zeker zorgen maken over de documentaireserie van Harry en Meghan", zegt Anne Saenen. "Terecht, want het paar deed eerder al een boekje open over hun ervaringen aan het hof. Buckingham Palace zal angstig afwachten of het stel nu met nieuwe beschuldigingen komt. Zo dreigen er weer turbulente tijden aan te breken voor de royals."