Ga naar de inhoud
Gevaarlijke spoorwegovergang

Nabestaanden dodelijk ongeval doen aangifte tegen NS en ProRail

De overweg in Zenderen. Beeld © ANP

Het was een opmerkelijk ongeval, in maart 2021. Een bezorger van spareribs werd doodgereden door een goederentrein, hoewel er aan weerskanten van het spoor toezichthouders stonden. Die moesten voorbijgangers waarschuwen voor het gevaar van de verder onbewaakte overweg. Eén van de toezichthouders had het eten besteld.

De ouders van de maaltijdbezorger hebben aangifte gedaan tegen G4S, NS en ProRail. G4S leverde de toezichthouders, NS huurde ze in en ProRail is verantwoordelijk voor de veiligheid op spoorwegovergangen. Ze verwijten de drie bedrijven schuld te hebben aan de dood van hun zoon, de toen 21-jarige Leon.

Door
Lees ook:
Door trein gegrepen maaltijdbezorger niet gewaarschuwd door toezichthouders

De toezichthouders zelf zouden onvoldoende gekwalificeerd zijn en van hun werkgever, G4S, verkeerde instructies hebben gekregen over wat ze ter plekke moesten doen. Ze zouden daarnaast niet de juiste middelen hebben gehad om hun werk uit te kunnen oefenen.

Geen borden of waarschuwingslichten

ProRail wist in 2018 al dat de onbewaakte overweg waar de maaltijdbezorger het leven liet onveilig was, maar sloot de overweg niet en ook kwam er geen betere beveiliging. Er kwamen geen borden of waarschuwingslichten. Daarmee liet ProRail een gevaarlijke situatie voortbestaan, stellen de nabestaanden. De overweg werd eind mei 2021 weggehaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt de aangifte en zegt dat er 'nog geen beslissing over is genomen'. NS en ProRail zeggen de aangifte niet te kennen en dus ook niet te weten wat de aanklacht is. G4S beantwoordt geen enkele vraag over het ongeval.

Eerder zag het OM geen aanleiding om de toezichthouders te vervolgen.

Bekijk ook: Te laat geplaatste hekken bij overweg kostten Leon het leven

01:01
Maaltijdbezorger Leon kwam in maart 2021 om het leven nadat hij in zijn bestelwagen werd aangereden door een goederentrein.