Een meerderheid van de Tweede Kamer wil meer informatie van het kabinet over nieuwe kernwapens die naar Nederland komen. Het gaat om een modernisering van de Amerikaanse kernwapens die opgeslagen liggen op de vliegbasis Volkel in Noord-Brabant.
Formeel is de aanwezigheid van de kernbommen nooit bevestigd. De Verenigde Staten willen hun kernwapens in Europa deels vervangen en moderniseren. Dat zou worden versneld, aldus de nieuwssite Politico, en nog dit jaar gebeuren.
'Fundamenteel debat'
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een motie van SP-Kamerlid Jasper van Dijk, voor meer informatie van het kabinet. Die motie roept op tot 'zo veel mogelijk transparantie' en een 'fundamenteel debat' over de nucleaire bommen.
"Kernwapens zijn massavernietigingswapens", zegt Van Dijk. "Als die naar Nederland toekomen moet daar maximale openheid over bestaan en wil ik er een debat over voeren. Uiteindelijk moeten alle kernwapens de wereld uit."

Regeringspartij D66 steunt de SP-motie. "Zolang we kernwapens nodig hebben, is het belangrijk dat we mensen hier zo goed mogelijk over informeren", zegt D66-Kamerlid Alexander Hammelburg. "Dit kent natuurlijk wel grenzen, want we moeten voorkomen dat onze vijanden te veel voordeel halen uit die informatie."
'Publiek geheim'
De aanwezigheid van de kernwapens was jarenlang een publiek geheim, maar is inmiddels op verschillende manieren uitgelekt en bevestigd. In gelekte documenten die door Wikileaks in 2010 op internet werden geplaatst, bevestigt een Amerikaanse diplomaat de aanwezigheid van de kernwapens. In 2013 lieten oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt weten dat de atoombommen op Volkel liggen.
In 2019 bevestigde een uitgelekt NAVO-document de aanwezigheid van kernwapens in het Europese NAVO-gebied. Niet alleen in het Nederlandse Volkel, maar ook in België, Duitsland, Italië en Turkije liggen ze opgeslagen.

Minister Ollongren (Defensie) sprak in het debat over de defensiebegroting over een een 'goede en verstandige traditie' om niet te praten over de aanwezige kernwapens.
De minister zei dat ze 'begrensd' is in de informatie die ze kan geven. "Die begrenzing is dat we verder geen mededelingen kunnen doen over de aanwezige kernwapens in Europa en dat wij die kernwapentaak hebben, maar daar verder publiekelijk helemaal niets over kunnen zeggen."