Ga naar de inhoud
Mensen doneren energietoeslag

'Explosieve' groei aanmeldingen Voedselbank, vooral door jongeren

Medewerkers van de voedselbank. Beeld © ANP

De meeste mensen hebben inmiddels hun eerste energietoeslag van 190 euro ontvangen. Burgers die het bedrag kunnen missen, hebben het in sommige gevallen gedoneerd aan goede doelen zoals de Voedselbank. En dat is maar goed ook, want het is hard nodig. "Het aantal aanmeldingen neemt explosief toe", zegt Koos van Huis van Voedselbank Groningen.

Steeds meer mensen maken gebruik van voedselbanken. Om een vergelijking te maken: bij Voedselbank Groningen ging het eind januari van dit jaar om 438 gezinnen. Inmiddels staat de stand op ruim 700 gezinnen. Woordvoerder Koos van Huis zegt dat er dagelijks nieuwe 'intakes' zijn met nieuwe gezinnen. "Dat zijn zowel jonge als oude mensen. Maar er is met name een groei in het aantal jongeren die zich aanmelden."

Energietoeslag
Lees ook:
Energietoeslag naar goed doel: 'Schrijnend dat het nodig is, prachtig dat het gebeurt'

Bij de voedselbank in Groningen zijn ze daarom ook een actie gestart om mensen te vragen of ze hun energietoeslag willen doneren. En met succes: inmiddels zijn er al duizenden euro’s overgemaakt van de energietoeslagen.

Veel donaties

Dat geldt ook voor de voedselbanken in andere regio’s. De donaties van de energietoeslagen worden op twee manieren gedaan, volgens de voorzitter van Voedselbank Nederland, Leo Wijnbelt.

Burgers die de toeslag overmaken, doen dat zowel naar lokale voedselbanken als de landelijke voedselbank. Hoeveel geld er inmiddels overgemaakt is, kunnen ze niet inzien. "Maar op landelijk niveau is dat sowieso meer dan 10.000 euro", stelt Wijnbelt.

Op jaarbasis hebben de voedselbanken 10 procent meer geld ontvangen dan in voorgaande jaren. Dat geld kwam vooral in de afgelopen maanden. Bovendien valt het op dat de grotere bedragen dit jaar niet van bedrijven komen, maar van particulieren.

Tegelijkertijd is er ook de andere kant van de medaille. Het aantal mensen dat zich heeft aangemeld voor de Voedselbank blijft groeien. Het verschilt per regio, maar de stijging is gemiddeld 30 procent vanaf januari dit jaar, volgens Wijnbelt. "We helpen elke week ongeveer 125.000 mensen. Dat zijn heel veel mensen."

Ook mensen met modaal inkomen

De verwachting van Wijnbelt was eerst dat het aantal mensen exponentieel zou blijven stijgen, als de overheid geen maatregelen had genomen om de hoge inflatie en energieprijzen tegen te gaan. "Mensen met een modaal inkomen kloppen ook bij ons aan. Dat is ook niet gek als je eerst bijvoorbeeld 150 euro in de maand betaalde voor je energierekening en dit bedrag opeens naar 700 euro stijgt."

Hoe het in de maanden januari en februari zal verlopen, zal nog moeten blijken. De financiële maatregelen gaan volgens Wijnbelt in ieder geval effect hebben op het aantal mensen dat gebruik maakt van de voedselbank. "We gaan er vanuit dat er iets zal veranderen door onder meer het energieplafond, maar of er meer of minder mensen aankloppen bij ons valt nu nog niet te zeggen."