Ga naar de inhoud
Zorgverzekeraars betalen

Extra geld voor mensen die thuis medische apparatuur gebruiken

Peter is afhankelijk van onder meer een zuurstofapparaat. Beeld © ANP

De 28000 patiënten die thuis gebruik maken van energieslurpende zuurstofapparatuur kunnen rekenen op extra vergoeding van hun zorgverzekeraar. Dat schrijft minister Kuipers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Door de sterk gestegen energiekosten komen veel patiënten die thuis medische apparatuur moeten gebruiken in de financiële problemen. Vooral gebruikers van zuurstofapparatuur voelen dit in hun portemonnee.

Nu vergoeden ziektekostenverzekeraars deze gebruikers 6 cent per uur, terwijl de kosten 18 cent per uur bedragen. Daarom heeft Kuipers de zorgverzekeraars gevraagd de vergoeding te verhogen.

Passende vergoeding

"Alle zorgverzekeraars hebben dit signaal serieus opgepakt en het merendeel past de vergoeding voor zuurstofapparatuur thuis aan", schrijft de minister. Hij belooft de Tweede Kamer dat hij in de gaten zal houden of de verzekeraars inderdaad een 'passende' vergoeding uitbetalen.

De minister wijst er ook op dat gemeenten mogelijkheden hebben om deze groep patiënten financieel te helpen. Er zijn gemeenten die deze mensen helpen vanuit de bijzondere bijstand of een lokaal energienoodfonds.

"Vergoeding van kosten is afhankelijk van de persoonlijke situatie en daarbij wordt maatwerk geleverd", zegt Kuipers. Hij vindt dat gemeenten ruimhartig beleid voeren.

Bekijk ook: Hij wil wel, maar Harry kán niet zuinig doen

02:07
Harry is afhankelijk van energievretende hulpmiddelen. Vanwege zijn chronische ziekte heeft hij veel elektrische hulpmiddelen en moet hij zijn huis goed warm houden.