Ga naar de inhoud
Hoge inflatie

Brede golf stakingen en acties komen eraan: wie, wat en waarom?

PostNL medewerker. Beeld © ANP

Stakingen, stakingen, stakingen. De komende tijd leggen een boel mensen in Nederland het werk neer in de hoop hogere salarissen af te dwingen. Die stakingen kunnen jou ook raken. Daarom even alles op een rij. Wie, wat, waar, en waarom wordt er gestaakt?

Eerst maar eens de vraag waarom er wordt gestaakt. Want dat is voor iedere beroepsgroep ongeveer hetzelfde. Het salaris moet omhoog, vanwege de extreme inflatie. Staken zou zomaar eens kunnen helpen, NS-medewerkers kregen er onlangs ongeveer 10 procent aan salaris bij.

Stijgende inflatie

Een woordvoerder van vakbond FNV laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat medewerkers nu sterker staan, mede door de krapte in de arbeidsmarkt. "Maar tegelijkertijd voelen ze de stijgende inflatie ook in hun portemonnee. Die wordt door werkgevers niet voldoende gecompenseerd en daardoor worden de werknemers genoodzaakt om tot acties over te gaan."

Pakketsorteerders
Lees ook:
Pakketsorteerders dreigen met stakingen met december in aantocht

Werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet het anders. De woordvoerder, Kees Bakhuis, zegt dat hun beeld juist is dat het om enkele incidentele stakingen gaat. "Qua cao-onderhandelingen liggen we overal goed op schema en dit verloopt constructief. Van alle cao-akkoorden die dit jaar vernieuwd moeten worden, is bij 68 procent al een nieuw akkoord bereikt."

Maar toch komen er verschillende stakingen aan en de FNV spreekt zelfs van een 'kookpunt'. We zetten ze even op een rij.

PostNL

Post- en pakketmedewerkers van PostNL gaan volgens vakbond FNV actievoeren om hun roep om een betere cao kracht bij te zetten. Stakingen zijn niet uitgesloten. Wanneer de acties gaan plaatsvinden en hoe die eruitzien, wordt in de komende dagen met de FNV-leden besproken.

Er moet overlegd worden waar en wanneer er eventueel gestaakt zal gaan worden, zegt woordvoerder Casper Schrijver van FNV. "De sfeer is in ieder geval wel dat de mensen het zat zijn en willen staken."

De huidige cao voor pakketbezorgers en postsorteerders liep af eind maart van dit jaar. Er zijn wel gesprekken geweest over een nieuwe cao, maar FNV en PostNL zijn daar dus niet uitgekomen. Nu de feestdagen in aantocht zijn - en dus ook de stakingen - kan dit voor consumenten grote gevolgen hebben.

Werkgevers
Lees ook:
Werkgevers worstelen met hoger minimumloon: 'Ongekende stijging'

Bijenkorf

Medewerkers van de Bijenkorf gaan volgende week vrijdag 25 november, Black Friday, staken. Op meerdere vestigingen zal het personeel het werk neerleggen. De afgelopen tijd waren er ook al meerdere stakingen bij de warenhuisketen.

De actievoerders eisen een loonsverhoging van minstens 10 procent, met een minimumloon van 14 euro per uur. De Bijenkorf liet eerder weten niet zover te willen gaan in het verhogen van de lonen van zijn circa 2400 medewerkers.

Wat de impact zal zijn van de staking is nog niet duidelijk. Het is tot nu toe nog niet voorgekomen dat een filiaal tijdelijk moest sluiten. Volgens FNV hebben de acties er wel toe geleid dat afdelingen minder goed bezet waren.

Wen
Lees ook:
Wen er maar aan: langer wachten op je trein, zonnepaneel of kinderopvang

Andere bedrijven kunnen volgen

De FNV sluit niet uit dat er ook nog acties bij andere bedrijven komen. Zo hebben bijna 7000 ontevreden ING medewerkers een petitie overhandigd in het hoofdkantoor van de bank. Volgende week dinsdag gaan de medewerkers in gesprek met de ING-onderhandelaars.

Ook bij fabrikant Loparex zijn de werknemers klaar om actie te voeren voor een hoger salaris. De FNV laat weten dat ze een ultimatum hebben gesteld aan het industriebedrijf en werknemers staan klaar om desnoods hun werk neer te leggen. De directie van het bedrijf heeft tot volgende week dinsdag 18.00 de tijd om eventuele acties te voorkomen.

Zorg- en leerlingenvervoer

In Zeeland, Noord-Holland, Gelderland en Overijssel zijn vandaag de eerste stakingen in het zorg- en leerlingenvervoer al gehouden. De initiatiefnemers willen hiermee een betere cao voor 22.000 medewerkers afdwingen.

Door de staking konden leerlingen in het speciaal onderwijs niet naar school worden vervoerd en hadden ze in de middag grote moeite om weer thuis te komen.

De actie lijkt succes te hebben gehad: vakbonden CNV en FNV kregen in de loop van de dag een uitnodiging van werkgeversvereniging KNV Zorgvervoer en Taxi om maandag weer te gaan praten.

"De acties hebben laten zien dat het de chauffeurs menens is. Ik denk dat KNV daar nu ook van doordrongen is", zegt CNV-onderhandelaar Rick Pellis in een verklaring.

Meindert Gorter, bestuurder van FNV Zorgvervoer en taxi stelt: "Wij schorten de acties op om maandag weer te gaan praten. Maar als de werkgevers niet voldoende over de brug komen, zijn er volgende week vrijdag weer stakingen."

Na
Lees ook:
Na de werknemersoverwinning bij de NS: krijgen we een loongolf?

Ook in buitenland

Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen is de afgelopen tijd een reeks van stakingen geweest. In zowel Frankrijk als Engeland waren er stakingen in het openbaar vervoer en volgende week gaat winkelpersoneel van Zara tijdens Black Friday staken in de Spaanse regio’s Galicië en Baskenland.

Een deel van het grondpersoneel op vliegveld Heathrow in Londen gaat vandaag, morgen en zondag staken. Ze willen meer loon van hun werkgever Menzies. De staking van zo'n 350 werknemers gaat volgens de Engelse vakbond Unite tot verstoringen leiden op de belangrijkste Britse luchthaven.

In al deze landen wordt net als in Nederland de zeer hoge inflatie als hoofdreden gezien voor de ontevredenheid bij de werknemers, waar de werkgevers volgens hen de lonen niet evenredig mee laten stijgen.