Ga naar de inhoud
'Naar het parlement trekken'

OM over uitspraken Van Meijeren: 'Gaan kijken of het strafbaar is'

Gideon van Meijeren. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt of uitspraken van FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren strafbaar zijn en reden kunnen zijn voor vervolging. Dat zei een woordvoerder van het OM tegen RTL Nieuws. Van Meijeren hoopt dat mensen 'bij wijze van spreken naar het parlement trekken en zeggen: wij gaan hier gewoon niet meer weg totdat de regering weg is'.

Van Meijeren zegt in een gesprek met de Belgische website Compleetdenkers te hopen op een revolutionaire beweging in Nederland. 

Hoopt op opstand

De politicus noemt het 'vreselijk' dat zo'n omverwerping van de zittende macht vaak gewelddadig is en dodelijke slachtoffers eist, maar gaf aan toch op een opstand te hopen.

Hoewel Kamerleden van Forum voor Democratie vaker shockeren en ophef veroorzaken, voelden premier Mark Rutte én minister van Justitie Dilan Yesilgöz toch de behoefte om direct fel te reageren. 

Politici
Lees meer:
Politici veroordelen 'rioolratten'-actie Forum-Kamerlid: 'Walgelijk'

Laatstgenoemde schrijft op Twitter: "Suggereren dat mensen naar het parlement moeten trekken tot de regering weg is, is onacceptabel. Speculeren over mogelijk geweld is bloedlink."

In een tweede bericht voegt ze nog toe: "Wel of geen strafrechtelijke stappen is een overweging van het OM, niet van mij als minister. Het is wel aan ons allen om onze stem te laten horen en zo onze democratie te beschermen."

Verwerpelijk

Premier Rutte laat op hetzelfde platform ook van zich horen. Hij schrijft: "Een Kamerlid heeft vandaag gespeculeerd over het verstoren van ons democratische proces. Dat is verwerpelijk en totaal onverantwoordelijk. De Tweede Kamer is het hart van onze democratie, ons kostbaarste politieke bezit."

Bestorming
Lees meer:
Bestorming Capitool onderzocht: maken onthullingen iets los in verdeeld VS?

CDA-leider Pieter Heerma ziet het verband met de bestorming van het Amerikaanse parlement vorig jaar. "Na de bestorming van het Capitool in Washington zijn deze uitspraken abject en onverantwoord", aldus Heerma. 

Op 6 januari vorig jaar drongen in Washington meer dan 2000 fanatieke aanhangers van Donald Trump het Capitool binnen, om zo te voorkomen dat de verkiezingsoverwinning van Joe Biden formeel kon worden gemaakt. Hierbij vielen meerdere doden.