Ga naar de inhoud
Compensatie

Ook energiesteun voor mensen met blokverwarming, maar pas over maanden

Beeld © ANP

Ook mensen met een zogeheten blokaansluiting, kunnen rekenen op een tegemoetkoming in de energiekosten. Dat gaat alleen niet in januari gebeuren, maar 'in de loop van 2023', zei energieminister Rob Jetten vandaag.

Van blokverwarming is sprake als verschillende woningen in een complex zijn aangesloten op dezelfde ketel.

Eerder leken huishoudens met blokverwarming er ongunstig vanaf te komen, omdat voor het prijsplafond het verbruik van zo'n heel complex als het verbruik van één huishouden werd gezien. Zo'n 'huishouden' zou dan (ver) boven het prijsplafond uitkomen en de volle mep betalen.

Onduidelijk hoeveel

Minister Jetten zei in de Tweede Kamer dat de Belastingdienst werkt aan een regeling waarbij mensen via bijvoorbeeld hun woningcorporatie of de vereniging van eigenaren een bedrag teruggestort krijgen. Aan welk bedrag hij denkt, wilde de minister nog niet zeggen.

Prijsplafond
Lees ook:
Prijsplafond en energietips: experts beantwoorden je vragen

Het kabinet werkt aan een regeling die geldt voor mensen met zowel een blokaansluiting op warmte, elektriciteit en gas. Waarschijnlijk krijgen al die huishoudens hetzelfde bedrag aan compensatie, ongeacht hun daadwerkelijke verbruik. Dit in tegenstelling tot mensen met een losse aansluiting.

Op een lijst

Naar schatting heeft ongeveer 5,5 procent van de huishoudens een zogenoemde blokaansluiting. Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) zei eerder al dat momenteel in kaart wordt gebracht wie er op die adressen woont.

Die informatie is voor de regeling nodig om achteraf te kunnen controleren of de juiste steunbedragen zijn overgemaakt.

Prijsplafond
Lees ook:
Prijsplafond energie helpt niet iedereen: deze groepen lijken vergeten

Jetten vroeg de Kamer om 'begrip voor de complexiteit' van de zaak. Hij wil voor de blokaansluitingen een 'zo dekkend mogelijke regeling' maken. Ook wil hij zo veel mogelijk gelijkheid met de andere huishoudens.

Bekijk ook: Weg met de hoge energierekening: zo werkt het prijsplafond

01:47
Voorafgaand aan het prijsplafond, krijgen huishouden in november en december 190 euro compensatie.