Ga naar de inhoud
'Succes' niet zeker

Staatsbosbeheer moet 1600 edelherten afschieten bij Oostvaardersplassen

Een vrouwelijke edelhert in de Oostvaardersplassen Beeld © ANP

Staatsbosbeheer moet in de komende wintermaanden ongeveer 1600 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen in Flevoland. Of dat gaat lukken is niet zeker. Een zachte winter zou de taak bemoeilijken, zegt de natuurbeheerder.

In het gebied bij de Oostvaardersplassen is eigenlijk maar ruimte voor maximaal vijfhonderd herten, maar het zijn er al jaar veel meer. 

In oktober zijn de jaarlijkse tellingen van wild in het natuurgebied gehouden. Daaruit bleek dat er 2100 edelherten rondlopen, de meeste daarvan in uitstekende conditie.

Verstop-stronken

Als het flink koud wordt, lopen de herten in groepen bij elkaar en is het makkelijker om ze te schieten. Als het net als vorig jaar een zachte winter wordt, zal het streefaantal niet worden gehaald, verwacht Staatsbosbeheer.

Onlangs zijn al extra maatregelen genomen om meer afschot te realiseren, zoals het plaatsen van boomstronken waarachter jagers zich kunnen verstoppen. Staatsbosbeheer gaat ook lokvoer strooien. Vorig jaar werden er maar 157 herten gedood.

Tientallen
Lees ook:
Tientallen boetes uitgedeeld voor het verstoren van de hertenbronst

Ook lopen er teveel runderen en paarden rond in het gebied. Er zijn zo'n vierhonderd heckrunderen. Dat betekent dat er honderd dieren geschoten gaan worden.

Konikpaarden zijn er ook te veel. Staatsbosbeheer probeert de paarden steeds te herplaatsen in andere natuurreservaten in Europa. Maar als daar geen plek is, moeten tussen de dertig en vijftig dieren afgevoerd worden naar het slachthuis.

Wat
Lees ook:
Wat er straks gebeurt met de 980 afgeschoten edelherten

Er mogen in het gebied in totaal ongeveer 1100 grazers rondlopen.

De maximale aantallen grote grazers in de Oostvaardersplassen zijn vastgesteld nadat in de winter van 2017/2018 bleek dat er veel te veel dieren in het gebied rondliepen. Voor die grote aantallen was onvoldoende voedsel.

Ook liep het natuurgebied - tevens Europees vogelreservaat - er schade door op.