Ga naar de inhoud
Toename

58 kinderen ontvoerd door ouder tijdens zomervakantie

Archieffoto Beeld © iStock

Er zijn afgelopen zomer meer kinderen door een van hun ouders ontvoerd dan een jaar geleden. In totaal gaat het om 58 kinderen, acht meer dan in 2021. Er werden veertig kinderen vanuit Nederland naar het buitenland ontvoerd en achttien kinderen vanuit het buitenland naar Nederland.

Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering (CIKO). De toename van kinderontvoeringen wordt verklaard door het intrekken van de coronamaatregelen. Mensen kunnen weer ongehinderd reizen tussen landen en continenten, wat kinderontvoeringen een stuk makkelijker maakt.

Vijftig
Lees ook:
Vijftig kinderen ontvoerd door ouder tijdens zomervakantie

Cijfers op een rij:

  • In 2022 werden 58 kinderen ontvoerd: veertig vanuit Nederland naar het buitenland en achttien vanuit het buitenland naar Nederland.
  • Van de veertig kinderen die vanuit Nederland zijn ontvoerd, zijn er 28 naar een land buiten de EU meegenomen en twaalf naar een EU-land.
  • 54 van de ontvoerde kinderen zijn jonger dan 13 jaar, van wie er 27 zelfs jonger dan 5 jaar zijn.
  • 31 van de 58 ontvoerde kinderen zijn dit jaar niet naar school geweest.

Bron: CIKO

Naast het missen van essentieel onderwijs voor hun ontwikkeling, lopen ontvoerde kinderen emotionele schade op. Het gemis van hun achterblijvende ouder zorgt voor een trauma dat hen later kan achtervolgen. "Met name op hogere leeftijd krijgen deze kinderen problemen met relaties leggen", zegt Coşkun Çörüz, directeur van het CIKO.

Meestal de moeder

Polen, Turkije, België, Rusland en Spanje zijn meestal de bestemmingen van de ontvoeringen vanuit Nederland. De meeste ontvoeringen naar Nederland kwamen uit Spanje, Duitsland en België.

Volgens het CIKO is in 89 procent van de gevallen de moeder de ontvoerende ouder. "Verklaarbaar", zegt Çörüz, "want in veel gevallen is de moeder de verzorgende ouder."

Terugkeer

"Een kwart van de ontvoerde kinderen komt nooit terug", zegt Çörüz. Vooral voor kinderen die lang in het buitenland woonden is terugkeer niet meer vanzelfsprekend.

Soms lukt de terugkeer van ontvoerde kinderen naar Nederland wel, maar dat kan weken en soms jaren duren. "Na jaren in het buitenland wonen, moeten ze opnieuw integreren in Nederland, soms moeten ze de Nederlandse taal weer leren."

Jaren
Lees ook:
Jaren na ontvoering herenigd met ouder: 'Bizar en emotioneel'