Ga naar de inhoud
Hardnekkig en dodelijk probleem

Telefoon achter het stuur? Kom maar hier met dat rijbewijs, zeggen de Belgen

Beeld © ANP

Je mobieltje gebruiken achter het stuur? Mij nie bellen voor medelijden, zegt de politie in de Belgische provincie Limburg. Wie daar volgende week de fout ingaat, moet meteen voor acht dagen zijn rijbewijs inleveren. Ook Nederlanders die de grens oversteken zijn dus extra gewaarschuwd.

Niet alleen wordt het rijbewijs afgepakt, ook moeten overtreders voor de rechter verschijnen. 

Het Openbaar Ministerie in de Belgisch-Limburgse hoofdstad Hasselt maakte het nieuws over de controle-actie - die volgende week maandag begint en tot en met zondag duurt - vandaag bekend. De motivatie: "Afleiding door gsm-gebruik achter het stuur is één van de killers in het verkeer."

Per jaar 50 doden

Volgens studies is er in 8 procent van de dodelijke ongevallen in België sprake van gsm-gebruik, schrijft het parket verder. "Vertaald naar slachtoffers betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar."

Appen
Lees meer;
Appen in het verkeer neemt toe, jongeren grijpen bijna allemaal naar telefoon

Het Belgische Openbaar Ministerie spreekt van een 'hardnekkig probleem'. "Bestuurders weten dat het niet mag, maar denken toch vaak dat het kan. Mentaliteitswijziging is noodzakelijk."

Het is niet voor het eerst dat in België een dergelijke verkeersactie wordt gehouden. In mei gebeurde het ook - ook toen in Limburg - en werden er op de eerste dag meteen ruim 70 rijbewijzen afgepakt. 

Bekijk ook: Deze camera spot appende automobilisten

01:23
Even snel een aapje achter het stuur? Hartstikke gevaarlijk en een doorn in het oog van de politie. Op deze manier worden appende automobilisten gesnapt.