Ga naar de inhoud
Recordhoofdprijs

In Amerika is iemand 2 miljard (!) rijker, met een lot van 2 dollar

Mensen stonden buiten te wachten in de rij om een lot te kopen. Beeld © Associated Press

De wereldwijd grootste hoofdprijs ooit in een loterij, een bedrag van 2,04 miljard dollar, is in de Verenigde Staten gevallen. In een plaatsje in Californië kocht een speler van de Amerikaanse Powerball het winnende lot, melden Amerikaanse media.

De hoofdprijs is extreem hoog omdat de jackpot al sinds 3 augustus niet meer was gevallen. De kans om de jackpot te winnen, bedroeg volgens de organisatie 1 op de 292,2 miljoen. Meedoen was niet duur; een lot kostte 2 dollar (omgerekend ongeveer 2 euro).

Eén winnaar

Er was één winnaar die alle zes nummers goed had geraden. De winnende nummers waren 10-33-41-47-56 en de Powerball was 10. Wie er uiteindelijk vandoor ging met de prijs van 2.040.000.000 dollar is niet bekendgemaakt. Wel is bekend dat het lot is verkocht in de plaats Altadena, dat boven Los Angeles ligt.

De winnaar kan het geld in gedeeltes laten uitkeren of ervoor kiezen om één groot bedrag te ontvangen. In dat laatste geval is het minder en gaat het om bijna 1 miljard dollar. Powerball-winnaars kiezen meestal voor de eenmalige uitbetaling.

Tot nu toe was de grootste lottowinst ooit in de VS 1,58 miljard dollar. Dat gebeurde in 2016; toen moesten drie winnaars de hoofdprijs delen.

Hoogste geldprijzen

De Powerball-loterij is wereldwijd één van de grootste loterije en heeft de hoogste geldprijzen. De deelnemers moeten bij deze loterij vijf nummers uitkiezen tussen de 1 en 69. De vijf nummers mogen niet hetzelfde zijn. Daarnaast kiezen de spelers ook een zesde nummer, de powerball, waardoor ze nog hogere prijzen kunnen winnen.

In totaal gaat 50 procent van het prijzengeld naar de spelers: 20 procent via de jackpot, 30 procent via rechtstreekse prijzen. De andere 50 procent is bestemd voor de staat waar het winnende ticket is gekocht.

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse vrouw (70) wint twee keer achter elkaar hoofdprijs met kraslot