Ga naar de inhoud
Privévliegtuigen geblokkeerd

Defensie onderzoekt actie klimaatactivisten op Schiphol

Privévliegtuigen werden geblokkeerd. Beeld © ANP

Defensie gaat onderzoek doen naar de actie dit weekeinde van enkele honderden klimaatactivisten op luchthaven Schiphol. Dat zegt staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie). In reactie op vragen van de PVV in de Tweede kamer, zei hij 'geschrokken' te zijn van de beelden.

De groep klimaatactivisten van Extinction Rebellion en Greenpeace voerde zaterdag actie op Schiphol-Oost, een deel van de luchthaven waar privévliegtuigen staan. De actievoerders zaagden met een slijptol een hek door en gingen op fietsen en lopend het terrein op. Ze blokkeerden de privévliegtuigen.

Er werden zo'n driehonderd mensen aangehouden.

Vrij eenvoudig

Dat het de actievoerders schijnbaar vrij eenvoudig lukte om op de luchthaven te komen is 'geen gevolg van onderbezetting bij de marechaussee op de luchthaven', verklaarde Van der Maat. Schiphol is verantwoordelijk voor de beveiliging. Bij incidenten komt de marechaussee, die onder Defensie valt, in actie. 

De
Lees ook:
De klimaattop in Egypte, wat kunnen we daarvan verwachten?

Een woordvoerder van de marechaussee liet zaterdag weten overvallen te zijn door het protest. Er waren die dag ook al elders klimaatacties op Schiphol. De betogers gingen snel te werk en 'de surveillerende eenheden werden vervolgens overlopen door honderden demonstranten', aldus de woordvoerder.

Ook Schiphol geeft aan te gaan evalueren met 'betrokken partijen'. Een woordvoerster van de luchthaven laat weten nog altijd van mening te zijn dat het Schipholterrein goed beveiligd is. 

Direct in actie

Ze wijst er ook op dat al het hekwerk op de luchthaven voldoet aan nationale en internationale wet- en regelgeving. "Het terrein van Schiphol wordt continu gemonitord en het bevoegd gezag komt direct in actie als dat nodig is. Zo ook zaterdag. De Koninklijke Marechaussee heeft het betreffende platform afgeschermd en al het andere vliegverkeer op Schiphol kon onveranderd doorgaan."

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen noemden het eerder 'betreurenswaardig' dat de demonstranten het terrein van Schiphol konden binnendringen. Dit mag niet nog een keer gebeuren, liet de belangenvereniging voor de luchtvaartmaatschappijen BARIN weten.

Zwakke plekken

"Een vliegveld moet een goed afgeschermd terrein zijn, een plek waar je alleen met bepaalde permissie en een pasje naar binnen kan", betoogde BARIN-voorzitter Marnix Fruitema. "Schiphol zal samen met de bevoegde instanties nauwkeurig moeten analyseren hoe het mogelijk was dat zo veel mensen relatief eenvoudig verboden terrein op konden komen. Onder meer door de zwakke plekken in kaart te brengen."

Wel benadrukt hij te begrijpen dat het hier om een 'ongelukkig incident' gaat.

Kijk ook: Zo kwamen klimaatactivisten het terrein van Schiphol op

01:14
De marechaussee greep hard in, maar de activisten waren toen al op het terrein.