Ga naar de inhoud
Dreiging in Nederland

NCTV: 'Complottheorieën kunnen leiden tot terroristisch handelen'

Archieffoto Beeld © ANP

Complottheorieën kunnen leiden tot terrorisme. Daarvoor waarschuwt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het nieuwste dreigingsbeeld. Volgens de NCTV wordt de dreiging in Nederland 'veelzijdiger'.

Het dreigingsniveau in ons land blijft ongewijzigd. De kans op een aanslag is 'voorstelbaar', aldus de NCTV. De belangrijkste dreigingen zijn het jihadisme en rechts-extremisten.

Complottheorieën

De NCTV waarschuwt opnieuw voor de verspreiding van complottheorieën. Na de coronaprotesten is een groep anti-overheidsextremisten ontstaan met 'fundamenteel wantrouwen, woede en onrechtvaardigheidsgevoel' tegen de overheid. Dat is riskant, stelt de NCTV, omdat een deel van de groep complottheorieën omarmt.

"Complottheorieën doen afbreuk aan het publieke vertrouwen in de instituties van de democratische rechtsorde. De verspreiding en normalisering van dergelijke theorieën kan aanleiding vormen voor het plegen van extremistische en zelfs terroristische handelingen", zo staat in het dreigingsbeeld.

Kabinet
Zie ook:
Kabinet weigert omstreden complotdenker Icke toegang tot Nederland

'Omvolkingstheorie' 

De NCTV waarschuwt ook specifiek voor de normalisering van de omvolkingstheorie. Die theorie stelt dat de westerse samenleving langzaam wordt vervangen door immigranten met een niet-Westerse achtergrond. "Het openlijk en kritiekloos bespreken van dergelijk xenofoob en deels racistisch gedachtegoed, en andere complottheorieën, draagt bij aan de sociale acceptatie", schrijft de NCTV.

De omvolkingstheorie werd in mei door de extreemrechtse Vlaamse politicus Filip Dewinter geventileerd bij de publieke omroep Ongehoord Nederland. Dat leidde tot felle kritiek van de Tweede Kamer.

Bron: RTL Nieuws