Ga naar de inhoud
Bestookt met telefoontjes

Ondernemingsraad Tweede Kamer wil dat onderzoek naar Arib doorgaat

Het onderzoek naar de stijl van leidinggeven van voormalig Tweede Kamervoorzitter Arib moet zo snel mogelijk starten. Dat zegt de voorzitter van de ondernemingsraad van het parlement, Michel Meerts, tegen RTL Nieuws.

Volgens hem leidt het gedoe in de Kamer over het wel of niet doorgaan van dit onderzoek tot grote onrust onder het ambtelijk personeel van de Tweede Kamer. "We zijn bestookt met telefoontjes en emails met de vraag invloed uit te oefenen om het onderzoek door te zetten."

Discussie

Over het onderzoek ontstond discussie omdat een deel van de partijen er vanaf wil. Ook vindt een aantal Kamerleden dat het dagelijks bestuur van de Kamer, het presidium, onzorgvuldig is geweest bij het verlenen van de opdracht aan bureau Hoffmann. 

Zo zou het presidium ook onderwerp van het onderzoek moeten zijn en daarom niet tegelijk opdrachtgever. Maar volgens OR-voorzitter Meerts wordt het onderzoek nu politiek gemaakt terwijl het zou moeten gaan over de inhoud van twee anonieme brieven en dat betreft de omgang met de ambtenaren. 

Het onderzoek heeft maar één doel, vindt Meerts, namelijk de stijl van leidinggeven van Arib als Kamervoorzitter. "Waar het de OR om gaat is haar omgang met ambtenaren. Voor een groot aantal van hen was ze een ramp. Ze had een heel autoritaire manier van leidinggeven. Daar moet het onderzoek over gaan."

Kamerleden
Lees ook:
Kamerleden vragen Bergkamp onderzoek naar Arib te stoppen

'Lijkt wel of het gaat om imago'

Meerts betreurt het dat er Kamerleden zijn die vinden dat het onderzoek moet worden uitgesteld of zelfs afgeblazen: "Het lijkt wel of het gaat om het imago van de vorige Kamervoorzitter en niet over de sociale veiligheid van de de ambtenaren."

Want de emoties liepen tijdens een debat eerder deze week hoog op tussen de huidige Kamervoorzitter Vera Bergkamp en de commissie van werkwijze, die bestaat uit Kamerleden van verschillende partijen die onder meer de procedures in de Kamer bespreken.

Van links tot rechts leefden er zorgen over de opzet van het onderzoek naar Arib. Kamerleden beriepen zich op brieven van hoogleraren die daar stevige kritiek op uitten. Daarom wilde een ruime meerderheid van de commissie het onderzoek opschorten.

Arib
Lees ook:
Arib weg als lid Tweede Kamer om onderzoek naar haar functioneren

'Ook in belang Arib'

Maar Bergkamp heeft dat niet toegezegd omdat ze eerst wilde overleggen met de andere leden van het presidium.  Dat overleg heeft inmiddels plaatsgevonden maar er is nog geen besluit over genomen. In een kort briefje aan aan de Kamer meldt Bergkamp dat zij daar met het presidium 'op een later moment op terug komen'. 

Volgens Meerts is het ook in het belang van iedereen dat het onderzoek doorgaat. "Want alleen dan krijg je duidelijkheid. De kwestie loopt al vijf jaar. Nu moet het presidium doorzetten."

Bekijk ook:

01:42