Ga naar de inhoud
1 op 4 kijkt niet

Als jij niet wilt kijken, maar je kind wel: het WK verdeelt woonkamers

Beeld © ANP

Eén op de vier Nederlanders zegt de tv dit WK voetbal niet aan te zetten, blijkt uit onderzoek van Ipsos. Maar wat als jij het toernooi om principiële redenen wilt boycotten, maar je kind wél wil kijken? Hoe ga je daarmee om? "Neem je kind mee in jouw denkproces." 

"Ik vind het leuk om voetbal te kijken. Ik volg de toernooien en ik ga weleens met mijn 15-jarige zoon naar een voetbalwedstrijd", vertelt Johan Vermij (48). Toch heeft hij besloten om zijn televisie dit WK niet aan te zetten. "Eerst dacht ik: of ik nu wel of niet kijk, dat toernooi gaat toch wel door. Maar ik vind dat je eerlijk moet zijn over wat er in Qatar gebeurt. Ten koste van wat wil ik dat toernooi kijken?"

Vermijs zoon denkt daar anders over. "Hij is een voetbalfan en misschien is het wel de laatste keer dat Ronaldo en Messi meedoen. Bovendien 'wordt het toch wel uitgezonden', vindt hij. Ergens begrijp ik dat wel, hij is natuurlijk niet zo bezig met politiek en misstanden." 

'Het is moeilijk'

Een kwart van de Nederlanders zegt de wedstrijden van het Nederlands elftal niet te gaan kijken in verband met de misstanden bij de bouw van de WK-stadions, blijkt uit onderzoek van Ipsos. Maar hoe leg je aan je kind uit dat de oranje vlaggetjes dit jaar bij jou thuis in de kast blijven? Volgens pedagoog en opvoedexpert Marina van der Wal is het belangrijk om je kind mee te nemen in het proces dat je hebt doorgemaakt.

Reclames
Lees ook:
Reclames rond omstreden WK: Europa zwijgt, Zuid-Amerika juicht

"De keuze om dit WK te boycotten is niet van de een op de andere dag gemaakt. Jij hebt je erin verdiept, de media gevolgd. Neem je kind mee in jouw gedachtegang en deel ook de twijfel die daaraan voorafging", vertelt ze. "Leg uit dat je het moeilijk vindt en je de voetbalwedstrijden gaat missen, maar dat je door te kijken het gevoel hebt dat je een regime steunt dat je verafschuwt." 

Impact 

Sportfilosoof Sandra Meeuwsen, verbonden aan de Erasmus Universiteit, denkt ook dat het belangrijk is om met je kinderen – maar ook met familie en vrienden – in gesprek te gaan over waarom je het WK boycot. "Refereer aan de duizenden arbeiders die zijn omgekomen en leg uit dat jij niet rustig kunt slapen wanneer je, door naar dit spektakel te kijken, bijdraagt aan het verdienmodel."

Want niet kijken kan wel degelijk impact hebben, stelt ze. "Ik ben niet naïef, maar weiger mee te gaan in het cynische 'het kwaad is al geschied'. Je kunt gebruik maken van jouw rol als supporter. Als we en masse niet kijken, dan stort dit feestje in." 

Niet iedereen wil dat het feestje instort, zo zijn er bijvoorbeeld mensen die door Qatar gesponsord worden om te gaan. In Jinek werd daar een paar dagen geleden een pittig gesprek over gevoerd:

'Tietenman Harry' botst met Thijs Zonneveld over Qatar

04:54
'Tietenman Harry'botst met journalist Thijs Zonneveld over Qatar

Eigen keuze

Het is belangrijk om je normen en waarden met je kind te delen, maar volgens pedagoog Van der Wal moet je je kind daarna wel de ruimte bieden om een eigen keuze te maken. "De televisie blijft bij jou thuis misschien uit, maar keur het niet af als je kind besluit om de wedstrijd ergens anders te gaan kijken. Dat betekent ook dat je bij thuiskomst niet meteen vraagt of hij of zij toevallig nog aan die duizenden doden heeft gedacht. Vraag gewoon of het een gezellige avond was."  

Kortom: veroordeel niet, maar blijf erover in gesprek. Dat er dit WK zoveel over de misstanden gepraat wordt, stemt sportfilosoof Meeuwsen hoopvol voor de toekomst. "Toen het WK tien jaar geleden werd toegekend aan Qatar ging het vooral over de warmte, nu gaat het over de misstanden. En dat zal de komende weken niet minder worden, want er zullen nog een hoop ongemakkelijke kwesties volgen."

Netflix 

Of de zoon van Vermij het Nederlands elftal buitenshuis zal gaan toejuichen, is nog niet besloten. "Daar zullen we nog een paar gesprekken over moeten voeren", zegt vader. Maar één ding is zeker: in huize Vermij blijft de tv dit WK uit. Of nou ja, uit… "Er is vast wel een goede serie op Netflix."