Ga naar de inhoud
Stikstofcrisis

VVD en D66 eisen dat landbouwminister uitspraken stikstof terugneemt

Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Beeld © Bart Maat

Er is weer gedoe over de stikstofdoelen van het kabinet. De net aangetreden landbouwminister Piet Adema werpt opnieuw vragen op over de stikstofdeadline van 2030.

Die zou volgens hem in gebieden waar de natuur al goed hersteld is, ook best een paar jaar later kunnen, meldt Trouw.

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes schreef in zijn advies op 'vooralsnog' vast te houden aan 2030 voor halvering van de uitstoot, met twee meetmomenten in 2025 en 2028. De datum kan dan eventueel nog gewijzigd worden. 

'Natuur moet herstellen'

Volgens Adema heeft Remkes de deadline daarmee 'sterk genuanceerd'.

"De voorwaarde blijft dat de natuur zich moet herstellen. Het moet duidelijk zijn: we zijn op de goede weg, maar we hebben het nog niet gehaald. Remkes zegt dat je niet dogmatisch moet zijn - dat het ook 2032, 2033 of 2034 mag worden. Ik was heel blij met die nuancering."

Stikstofuitspraak Adema wekt woede binnen coalitie: 'Neem woorden terug'

00:39

Woede bij D66

Maar deze uitspraken zorgen voor woede bij coalitiepartijen D66 en VVD. De partijen vinden dat de minister zijn woorden terug moet nemen. Adema deed deze uitspraken gisteravond bij een bijeenkomst met boeren in Drachten. 

Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 heeft er geen goed woord voor over. Op Twitter laat hij weten: "Adema moet zijn woorden terugnemen. Want boeren naar de mond praten heeft geen zin." Ook VVD-Kamerlid Thom van Campen laat weten dat Adema zijn woorden moet terugnemen.

Uitspraken Hoekstra

In augustus pleitte CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra in een interview met het AD al voor een 'herstart' van het proces omtrent de stikstofuitstoot. In het regeerakkoord werd namelijk afgesproken dat het in 2030 gehalveerd moet zijn. Voor de CDA bleek dat jaartal opeens 'niet heilig' te zijn. Hier kwam veel kritiek op.

Hoekstra:
Lees ook:
Hoekstra: 2030 'niet heilig' voor halveren stikstofuitstoot