Ga naar de inhoud
Grootste sinds 2014

Grote asteroïde ontdekt die 'ooit de aarde kan raken'

Foto ter illustratie. Beeld © Getty Images

Wetenschappers hebben een asteroïde ontdekt waarvan aangenomen wordt dat die de potentie heeft om de aarde te raken. De asteroïde draagt de naam 2022 AP7. De onderzoekers ontdekten deze asteroïde op zoek naar ruimterotsen in de banen van de aarde en de planeet Venus.

Er werden in totaal drie 'vrij grote' asteroïden gevonden, waarvan er één dus de baan van de aarde kruist. Hierdoor kan 2022 AP7 een potentieel gevaarlijke asteroïde worden.

Het onderzoeksteam zegt dat het de grootste asteroïde is die sinds 2014 is ontdekt. Hij heeft een diameter van ongeveer 1,1 tot 2,3 kilometer. Elke asteroïde met een omvang van meer dan 1 kilometer wordt gezien als een grote bedreiging voor de aarde.

NASA
Lees ook:
NASA slaagt in 'historische' missie en botst met asteroïde

Mocht het zover komen dat de aarde geraakt wordt, dan kan de impact volgens de onderzoekers zo groot zijn dat 'het leven zoals we dat kennen, verwoest wordt'. 

De verwachting is dat er de komende twee jaar nog meer asteroïden gevonden worden in de buurt van de aarde. Maar voorlopig is er nog geen reden tot paniek: een mogelijke botsing vindt volgens de onderzoekers pas over een paar duizend jaar plaats. 

NASA-missie

Eind september slaagde NASA erin om een raket doelbewust op een asteroïde te laten botsen. Dat gebeurde op zo'n 11 miljoen kilometer van de aarde door er met ruim 24.000 kilometer per uur 'tegenaan te vliegen'. Deze missie van NASA was een test, bedoeld om de aarde te beschermen als er in de toekomst een asteroïde richting onze planeet komt.