Ga naar de inhoud
Najaarsgolf zwakt af

Daling van aantal coronapatiënten in ziekenhuizen, ook minder besmettingen

Beeld © ANP

Het aantal positieve coronatests blijft voor de derde week op rij dalen en ook de ziekenhuizen hebben het steeds rustiger. Op dit moment worden er 1010 positief geteste mensen behandeld. Dat is het kleinste aantal sinds 7 oktober.

De najaarsgolf zwakt hierdoor af. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dat door 'opgebouwde immuniteit' door herhaalprikken en door mensen die nog antistoffen hebben na de zomergolf.

De herfstvakantie in het midden en zuiden van het land speelt volgens het RIVM geen rol, want ook in verpleeghuizen daalt het aantal gevallen, en de ouderen daar gaan over het algemeen niet op vakantie.

Snelste daling

Het RIVM registreerde in de afgelopen zeven dagen 12.311 positieve tests, 30 procent minder dan een week eerder. Dat betekent de snelste daling sinds begin augustus, twaalf weken geleden.

In de afgelopen week moesten 469 mensen vanwege hun coronaklachten in een ziekenhuis worden opgenomen, de laagste instroom in vijf weken tijd. Vergeleken met de week ervoor daalde het aantal corona-opnames met bijna 32 procent.

Ruim 3 miljoen herhaalprikken gezet

In totaal hebben inmiddels ruim 3 miljoen mensen een nieuwe inenting laten zetten. In de afgelopen week kregen zo'n 545.000 mensen een nieuwe vaccinatie.

Van alle 60-plussers heeft bijna de helft een herhaalprik tegen het coronavirus gekregen. De afgelopen week steeg dit aantal van 42,4 procent naar 48,7 procent.

Sinds vorige week kan iedere Nederlander van 12 jaar en ouder de herhaalprik halen.

De overheid gebruikt sinds september een 'thermometer' om de corona-epidemie in de gaten te houden, als opvolger van de risiconiveaus. Die thermometer blijft nog altijd op stand twee staan, het één na laagste niveau.

Er is nog geen aanleiding voor een verdere verlaging, omdat er nog altijd relatief veel besmettingen zijn en omdat kwetsbare groepen extra risico blijven lopen, volgens het RIVM. 

Griep-
Lees ook:
Griep- en coronaprik tegelijk: Kamer positief over 'dubbelslag' GGD

De GGD locaties zien het ook steeds rustiger worden. Bijna 17.000 mensen zijn vorige week naar een testlocatie gegaan voor een coronatest.

Reproductiegetal gedaald

Het zogeheten reproductiegetal daalde naar het laagste niveau sinds 2 augustus. Het staat nu op 0,82. Dat betekent dat een gemiddelde groep van honderd besmette mensen het coronavirus overdraagt op 82 anderen.

Bekijk ook: Nooit meer ruiken door corona: 'Ik moet leven met een handicap'

02:37
Irene Kohsiek uit Renswoude ruikt niets meer sinds haar coronabesmetting ruim twee jaar geleden. Ze is geen uitzondering, een half miljoen mensen hebben langdurige of permanente reukproblemen door corona.