Ga naar de inhoud
'Kinderen lopen onderwijs mis'

Krapte in azc's houdt aan: kinderen nog altijd in noodopvang

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie). Beeld © Jeffrey Groeneweg

Het lukt vooralsnog niet om alle kinderen en hun gezinsleden onder te brengen in reguliere asielzoekerscentra. Door de krapte in de azc's komt onvoldoende ruimte vrij, laat staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) weten aan de Tweede Kamer.

De rechter bepaalde begin oktober om kwetsbare groepen niet meer te plaatsen in de (crisis-)noodopvang. Dit zijn niet alleen kinderen uit gezinnen, maar ook alleenstaande minderjarige asielzoekers.

Sindsdien heeft Van der Burg opnieuw dringende oproepen gedaan aan gemeenten om meer opvangplekken te creëren. Dit gebeurt nog steeds veel te weinig, zo gaf hij al eerder aan.

Steeds
Lees ook:
Steeds meer kinderen in stressvolle situatie Ter Apel: 'Schadelijk voor het brein'

UNICEF stelt ook dat er nog altijd weinig terechtkomt van de extra opvangplekken voor kinderen. "Zo zien we constante verhuizingen van kinderen onder het mom van ‘het kan even niet anders'", aldus Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

Sociaal isolement

"Hierdoor lopen kinderen onderwijs en zorg mis en raken zij in sociaal isolement. Meer dan 3000 kinderen zijn de dupe van het falende asielbeleid. Deze kinderen raken steeds verder beschadigd en dat moeten kabinet en gemeenten zichzelf aanrekenen."

Zelf vindt Van der Burg het ook "onwenselijk" dat kinderen in (crisis-)noodopvang moeten blijven, schrijft hij in een Kamerbrief. Hij heeft het COA, die de opvang uitvoert, gevraagd om waar mogelijk voorrang te geven aan gezinnen om naar een reguliere locatie te gaan.

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw slapen te veel minderjarige asielzoekers in Ter Apel

De Tweede Kamer had eerder dit jaar via een door Volt ingediende motie ook aangegeven dat gezinnen voorrang moeten krijgen om van grootschalige locaties naar "stabiele, veilige en kleinschalige asielopvang" te gaan.

Kwetsbare groepen

Hierover meldt Van der Burg dat er toch niet altijd voorrang kan worden gegeven aan gezinnen, zodra er enige doorstroom is. Dat komt omdat er ook nog andere kwetsbare groepen zijn die snel naar een reguliere azc moeten, zoals zwangere vrouwen of mensen met medische problemen.

Volgens Van der Burg is maatwerk nodig door het COA. Hij wijst erop dat in sommige (crisis-)noodopvanglocaties nog redelijk goede voorzieningen zijn getroffen voor gezinnen met kinderen.

Dat komt omdat er steeds vaker gemeenten zijn die wel (crisis-)noodopvang willen regelen, maar daar alleen bepaalde groepen zoals gezinnen willen plaatsen. Maar dat is volgens de bewindsman niet de bedoeling, omdat andere doelgroepen dan overblijven.