Ga naar de inhoud
Alert zijn

Scholieren na dood Dani (14) individueel begeleid: 'Zoiets heftigs heeft heel veel impact'

Leerlingen Oscar Romero zoeken steun bij elkaar Beeld © ANP

Zo'n twintig leerlingen en medewerkers van middelbare school Oscar Romero in Hoorn krijgen de komende weken individuele begeleiding van Slachtofferhulp. Zij hebben direct iets gezien of meegekregen van de steekpartij waarbij de 14-jarige Dani vorige week zo ernstig gewond raakte, dat hij gisteren overleed.

De leerling uit het tweede jaar van de school werd woensdagmiddag neergestoken, volgens NH Nieuws na een ruzie net buiten het schoolplein. Zwaargewond zou hij daarna zelf nog de school zijn binnengelopen, maar daar zijn neergevallen. Gisteren overleed Dani in het ziekenhuis aan de gevolgen van de steekpartij.

Stressreacties

"Zoiets heftigs zien gebeuren, heeft heel veel impact. Het is heel aangrijpend en doet ook direct iets met je veiligheidsgevoel", vertelt Roy Heerkens van Slachtofferhulp. "De hoeveelheid adrenaline in je lichaam schiet erdoor omhoog."

Die adrenalinepiek daalt weer op het moment dat je jezelf weer veilig voelt, als je thuis bent bijvoorbeeld. Maar in de weken die volgen, zijn stressreacties heel normaal, vertelt Heerkens. "Sommige mensen slapen slecht, of hebben weinig eetlust. Ooggetuigen blijven het vaak ook steeds opnieuw weer voor zich zien."

Verdriet
Lees ook:
Verdriet om bij school doodgestoken Dani (14): 'Lieve, respectvolle jongen'

Bij ongeveer 80 procent van de mensen verminderen die stressreacties binnen zes weken. "Als je er dicht op hebt gestaan, blijft dat je hele leven bij je. Maar de meeste mensen zijn heel veerkrachtig en vinden vrij snel een weg om ermee om te gaan. Zij kunnen binnen zes weken weer normaal functioneren."

Behoorlijk ontregeld

Bij de twintig medewerkers en leerlingen die direct iets meekregen van de fatale steekpartij bij Oscar Romero, zal de komende weken goed in de gaten worden gehouden of ze klachten hebben en of die inderdaad ook minder worden. "De politie heeft deze mensen gesproken en gevraagd of wij contact mochten opnemen. Zo komen we dan vrij snel aan een lijst met mensen die we in de gaten kunnen houden."

Maar zo'n lijst via de politie is niet altijd compleet. "Belangrijk om te weten is dat mensen ons ook altijd zelf mogen bellen."

Heerkens vervolgt: "Soms hebben we één gesprek, soms zijn mensen echt behoorlijk ontregeld en bellen we de eerste weken misschien wel zes keer. Nemen de klachten in die periode niet af, dan verwijzen we naar de huisarts. Die kan beoordelen of een verwijzing naar een psycholoog nodig is."

Ook
Lees ook:
Ook slachtofferhulp na verkeersongeluk: 'Je leven staat op z'n kop'

De medewerkers van slachtofferhulp zijn zelf geen psychologen, vertelt Heerkens. "Dat hoeft ook niet, want lang niet iedereen heeft een psycholoog nodig. Wel zijn onze medewerkers getraind in het communiceren met slachtoffers en het monitoren van stressreacties."

Heerkens vertelt dat Slachtofferhulp 'vrij vaak' op scholen aanwezig is, ook na dodelijke verkeersongevallen of suïcide. "Maar een ernstig geweldsincident zoals dit, gebeurt natuurlijk veel minder vaak. Dat zeggen we ook tegen mensen die stressklachten hebben: dit zijn heel normale reacties op een heel abnormale situatie."

'Houd structuur'

Een gemeente, de GGD of een school zelf kan contact leggen met Slachtofferhulp. Op de school van Dani waren medewerkers van de organisatie woensdagavond en donderdagavond al aanwezig, niet lang nadat de jongen zwaargewond naar het ziekenhuis in Amsterdam was gebracht. Ook vandaag, de dag nadat de jongen overleed, is er ondersteuning.

Naast de individuele begeleiding, is er vooral ook psycho-educatie voor medewerkers. "Zij moeten samen met de leerlingen verder met deze situatie. We adviseren hen, en ouders ook, om een vaste structuur aan te houden voor de jongeren. Gewoon naar school dus, naar de sportclub."

Daarnaast krijgen de leraren te horen dat ruimte geven nu heel belangrijk is, ruimte voor boosheid en verdriet bijvoorbeeld. "Ze kunnen ook heel specifiek vragen aan de jongeren: wil je misschien iets vertellen over wat je is overkomen, wat je gezien hebt?"

Niet alle jongeren zullen het makkelijk vinden om over Dani te praten. "Dat kun je ook benoemen en erkennen. Bijvoorbeeld door te zeggen: het is ook heel moeilijk, het is logisch dat je jezelf zo voelt. "

'Niet iedereen praat'

Praten moet vooral niet geforceerd worden: "Sommigen mensen verwerken op een andere manier, door veel te sporten bijvoorbeeld. Niet iedereen wil praten. Dat is bij volwassenen zo, maar bij jongeren net zo goed. Dan kun je nog wel vragen: is er iets anders dat je nodig hebt?"

De komende tijd is het goed als docenten, maar zeker ook ouders, alert blijven op gedrag dat op wat voor manier dan ook opvalt, omdat het anders is dan anders. "Zij kennen de kinderen goed en kunnen vaak prima inschatten of er extra hulp nodig is. Afwijkend gedrag kan reden zijn om aan de bel te trekken. Een heel druk kind dat ineens heel stil is, of andersom."

Burgemeester: 'Niet te bevatten'

Dani woonde in Westwoud, een dorpje op een kleine tien kilometer afstand van Hoorn. Burgemeester Michiel Pijl liet gisteren weten aangeslagen en verdrietig te zijn door het nieuws. "Dit zinloos geweld is niet te bevatten. Mijn gedachten zijn bij de nabestaanden, vrienden en iedereen die dit raakt. Ik heb de familie gecondoleerd met dit vreselijke verlies. Ook in onze dorpsgemeenschap komt dit hard aan. We willen eenieder die daar behoefte aan heeft, bijstaan in deze moeilijke tijd."

Ook burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn, waar Dani dus op school zat, laat weten aangeslagen te zijn. "Dit vreselijke bericht is hard aangekomen. Dit maakt een onuitwisbare indruk op de leerlingen en leerkrachten. Wij staan ze dan ook bij met datgene waar zij behoefte aan hebben."

Leraren en ouders die zich zorgen maken, kunnen ook rechtstreeks bellen met Slachtofferhulp om advies te vragen.

Voor hun ouders volgt later deze week nog een inloopmoment, heeft de school vanochtend gecommuniceerd. Wie wil praten over de gebeurtenis of vragen heeft over hoe zijn of haar kind het beste ondersteund kan worden, kan daar terecht.

Tot slot vertelt Heerkens nog dat jongeren ook vaak steun bij elkaar zoeken. Dat lijkt in Hoorn niet anders te zijn. Op foto's die vandaag gemaakt zijn bij de school van Dani is te zien hoe buiten bloemen worden gelegd en hoe leerlingen vasthouden en troosten.

Messengeweld
Lees ook:
Messengeweld onder jongeren licht gedaald, maar aantal incidenten blijft 'zorgwekkend'