Ga naar de inhoud
Privacygevoelig

Gemeenten vragen foto's van binnenkant huizen om WOZ-waarde te bepalen

Archieffoto Beeld © ANP

Steeds vaker vragen gemeenten van inwoners om foto's te maken van de binnenkant van hun woning. Ambtenaren zouden hierdoor de WOZ-waarde nauwkeuriger kunnen vaststellen, maar Vereniging Eigen Huis is niet bepaald enthousiast. "Wij delen de zorgen over wat er met de foto's gebeurt en de veiligheid ervan."

Bewoners moeten afbeeldingen van onder meer hun badkamer, keuken en toilet naar de gemeente mailen, meldt De Telegraaf. Gemeenten hopen door de nieuwe werkwijze minder bezwaarschriften tegen de WOZ-aanslag binnen te krijgen.

Het begon ooit in Brabant, op negen plaatsen kregen inwoners het verzoek vanuit hun gemeenten om foto's te maken. Maar in sommige gemeenten in Twente hebben de bewoners nu ook een brief ontvangen waarin het verzoek stond om foto's te sturen. Verontruste bewoners worden gesteund door de Vereniging Eigen Huis.

Zorgen over privacy

De woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis vertelt aan RTL Nieuws dat zij het verzoek niet proportioneel vinden. "Je moet meewerken om de WOZ-waarde zo goed mogelijk vast te stellen. Normaal wordt er gekeken naar wat je zelf betaald hebt voor de woning en eventuele verbouwingen die zijn gedaan. Maar foto's maken van het interieur en opsturen? Het is een vrij dringend verzoek. Veel mensen maken zich zorgen over wat er met de foto's gebeurt en of het veilig is. Wij delen dezelfde zorgen."

WOZ
Lees ook:
WOZ omhoog, maar wat is de waarde in jouw buurt? Check het hier

Volgens de woordvoerder kunnen foto's wel helpen in het geval dat de huiseigenaar de WOZ-waarde te hoog vindt. Met foto's kan dan aangetoond worden dat de woning ouder is dan de toegekende waarde.

De Autoriteit Persoonsgegevens volgt de zaak ook nauwlettend, zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. "De gemeente gaat achter de voordeur kijken. Dat mag alleen in uitzonderlijke gevallen, als het strikt noodzakelijk is. Een kijkje achter de voordeur laat wellicht zelfs zien op welke wijze jij jouw religie uitoefent, welke seksuele liefhebberijen jij hebt of wat jouw politieke overtuiging is."

Geen verplichting

Belastingsamenwerking Oost-Brabant benadrukt dat het verzoek geen eis is, maar een aanbod. "We eisen niks, maar proberen uit te leggen dat we met meer informatie de WOZ-waarde beter vast kunnen stellen."

Als mensen de foto's niet willen of kunnen aanleveren, dan kunnen ze volgens de woordvoerder alsnog contact opnemen voor een andere oplossing. Hij stelt dat het verzoek van foto's vragen al jaren gebeurt en dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken over hun privacy. "De burger heeft zelf de regie over welke foto's hij aanlevert. Wij verwerken dat vervolgens netjes." De uitvoerlasten blijven hierdoor ook laag, zegt de woordvoerder, want het is goedkoper om mensen foto's te laten maken dan iemand langs alle huizen te sturen.

Bekijk ook: Massaal WOZ-bezwaar leidt tot hogere gemeentelasten

03:40
Allerlei commerciële bedrijfjes maken namens huiseigenaren bezwaar tegen WOZ-waardes.