Ga naar de inhoud
Slapen op stoel

Opnieuw slapen te veel minderjarige asielzoekers in Ter Apel

Archieffoto drukte bij Ter Apel Beeld © ANP

In de opvanglocatie in Ter Apel moeten zaterdagavond opnieuw te veel minderjarige asielzoekers de nacht doorbrengen. Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat het om 325 minderjarigen, terwijl het er sinds vrijdag van de rechter hooguit 55 mogen zijn.

Er is niet voldoende ruimte in Ter Apel om al deze alleenstaande minderjarige vreemdelingen op te vangen. Van de 325 kinderen, moeten er 60 de nacht doorbrengen in het aanmeldcentrum. Een woordvoerder van het COA: "Daar zijn geen bedden, maar stoelen." 

Per week melden zich tussen de 100 en 150 minderjarigen bij Ter Apel. 

Deel naar Groesbeek

Vanmiddag waren er nog meer minderjarige asielzoekers in het aanmeldcentrum zijn geweest. Er werden 25 kinderen naar Groesbeek gebracht en nog eens 25 naar andere locaties. 

Vanaf maandag moet ook een locatie worden geopend in Berkel-Enschot zodat de opvang in Ter Apel iets meer lucht wordt gegeven.

Staat
Lees meer:
Staat wilde uitstel voor verbeteren asielopvang, maar krijgt die niet

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei eerder deze week al dat het niet zou lukken om het aantal minderjarige asielzoekers in Ter Apel voor het weekend terug te brengen naar 55. Volgens de staatssecretaris is dit praktisch niet te doen.

Van der Burg zei meer heil te zien in de nieuwe asielwet die de spreiding van asielzoekers moet regelen. Deze moet onder meer gemeenten die weigeren mee te werken dwingen opvangplaatsen te creëren, maar het kabinet heeft nog geen akkoord bereikt over deze wet. Vooral binnen de VVD, de partij van Van den Burg, is weerstand.