PostNL overweegt te stoppen met het verkopen van vrijetijdskleding met het logo van het bedrijf erop. Dit nadat vorig weekend journalist Darshan Boerema in een vlog had aangetoond dat het 'stelen' van pakketten bij een supermarkt kinderspel was.
YouTuber en journalist Darshan Boerema ontdekte dat het via de website van de personeelsvereniging van PostNL ook voor niet-medewerkers mogelijk was vrijetijdskleding van het bedrijf te kopen. Niet de officiële werkkleding van de postbezorgers dus, maar wel onder meer sportkleren, jacks, broeken en shirts voorzien van PostNL-logo.
'Ik kom voor de retouren'
Boerema bestelde een outfit, bestaande uit een jas, shirt én bijpassende pet. Gehuld in die kleding ging hij naar supermarkt Poiesz in Leeuwarden. Bij de balie van de winkel, waar een PostNL-punt zit, deed hij zich voor als pakketbezorger en zegt hij vastberaden: "Ik kom de retouren ophalen."
Zonder zich te hoeven legitimeren wandelde hij vervolgens de deur uit met een rolrek vol pakketten die klanten terug willen sturen. Het is te zien in deze video:
PostNL laat in reactie op vragen van RTL Nieuws weten dat de webwinkel offline is gehaald 'nadat Darshan Boerema ons informeerde over de mogelijkheid om deze kleding als niet-medewerker te bestellen'.
Het lijkt er dus op dat de webshop per ongeluk voor iedereen toegankelijk was. Hoe lang dat precies het geval is geweest, zegt het bedrijf niet.
'Nagenoeg alleen collega's kochten kleding'
PostNL geeft aan nog na te denken over het wel of niet voortzetten van de verkoop van vrijetijdskleding. "We gaan ook na wie er in de afgelopen periode vrijetijdskleding heeft besteld en of daar actie op ondernomen moet worden." Hoe die actie eruit zou moeten zien, wil PostNL niet zeggen.
Wel zegt het bedrijf desgevraagd: "Onze eerste bevindingen zijn dat nagenoeg alle bestellingen van de PostNL-vrijetijdskleding door collega’s geplaatst zijn."

De bezorgdienst erkent dat misbruik met behulp van bedrijfskleding 'zich helaas af en toen voordoet.' Bezorgers die uit dienst gaan, moeten hun bedrijfskleding inleveren. "Ook vragen we medewerkers om kapotte of versleten bedrijfskleding bij ons in te leveren en niet in een vuilcontainer te gooien."
Maar, vervolgt de woordvoerder in zijn reactie op vragen: "Er werken ongeveer 53.000 mensen bij en voor PostNL en dat maakt het buitengewoon lastig om hier een honderd procent sluitende procedure voor in te regelen. Daarom kondigen we altijd aan bij ontvangers op welke dag en in welk tijdvak we langskomen, met track-en-trace-informatie."
'Moest om pas gevraagd worden'
Dat het kinderlijk eenvoudig bleek om vrijetijdskleding te bestellen die er blijkbaar in elk geval voor de medewerkers van de Friese supermarkt net zo betrouwbaar uitzag als de officiële bedrijfskleding, was niet het enige dat in dit specifieke geval misging. "Er moet altijd om een PostNL-pas gevraagd worden voordat pakketten mogen worden meegegeven."
Het bedrijf geeft aan de procedures opnieuw onder de aandacht te brengen bij de winkeliers.