Ga naar de inhoud
Steun voor motie

Kamer steunt motie voor komst van speciaal Poetin-tribunaal in Den Haag

"Het is heel belangrijk dat Poetin hier niet straffeloos mee weg komt."

De Tweede Kamer wil een speciaal tribunaal in Den Haag om in de toekomst de Russische president Poetin en consorten te kunnen berechten. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een motie van D66 die daartoe oproept.

"Het is heel erg belangrijk dat Poetin, degene die achter deze verschrikkelijke oorlog in Oekraïne zit, er niet straffeloos mee weg komt als deze oorlog voorbij is", licht D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zijn motie toe, die naar verwachting morgen in de Tweede Kamer zal worden aangenomen.

Stad van vrede en recht

D66 vindt het een logische stap dat Den Haag de stad wordt waar Poetin ooit kan worden veroordeeld. De internationale stad van vrede en recht huisvest al het Internationaal Strafhof, en heeft met speciale tribunalen eerder succesvol oorlogsmisdadigers veroordeeld. Denk aan het Joegoslavië-tribunaal, dat onder meer de Bosnisch-Servische oud-leider Radovan Karadzic een levenslange gevangenisstraf oplegde.

Om Poetin in de toekomst ook te kunnen vervolgen, is volgens Sjoerdsma een apart tribunaal nodig. Het Kamerlid heeft dat zelf al het Poetin-tribunaal gedoopt. "Omdat het nu via het Internationaal Strafhof juridisch niet kan. Er is geen enkel tribunaal dat hem nu kan berechten. Het Strafhof kan dat wel voor de onderknuppels, maar niet voor Poetin zelf", zegt het Kamerlid.

Niet wachten op vrede

Om zo'n nieuw tribunaal te realiseren moet Nederland nu al stappen zetten, vindt ook VVD'er Ruben Brekelmans. "Omdat Poetin iedere vorm van berechting zal blijven dwarsbomen, moet al vroeg worden bekeken hoe dit op de meest effectieve manier kan worden vormgegeven."

Internationaal
Lees ook:
Internationaal Strafhof vervolgt 80 Russen voor oorlogsmisdaden in Oekraïne

CDA'er Agnes Mulder wil eveneens niet wachten tot er vrede is in Oekraïne: "Om voorbereid te zijn op het moment dat de strijd voorbij is, moet Nederland nu gaan pleiten voor een Internationaal Speciaal Tribunaal." Volt-leider Laurens Dassen spreekt over een gruwelijke werkelijkheid in Oekraïne die om berechting vraagt.

Overbrengen naar Nederland

Toch is het beeld van Poetin in de rechtszaal nog heel ver weg, al dan niet uit zicht. "De situatie nu is nog niet heel kansrijk dat Poetin hier naartoe wordt gebracht", geeft ook Sjoerdsma toe. "Maar laten we ervoor zorgen dat als die situatie zich voordoet, dat we er klaar voor zijn en dat we hem daadwerkelijk kunnen berechten."

Ton
Lees ook:
Ton uitgeloofd voor MH17-verdachte Igor Girkin: kan hij worden uitgeleverd?

De buitenlandwoordvoerder kijkt daarbij ook naar de zaak van Igor Girkin, de MH17-hoofdverdachte die in november in Nederland zal worden berecht. Girkin vecht inmiddels samen met de Russen aan het front in Oekraïne, waarna Kiev een prijs van 100.000 euro op zijn hoofd heeft gezet. Daardoor is volgens Sjoerdsma de kans een stuk groter geworden dat hij alsnog naar Nederland kan worden overgebracht.

Rol voor Hoekstra

Met het aannemen van de motie roept de Kamer minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken op om steun te zoeken bij de Europese Unie en de Verenigde Naties. Ook de gemeente Den Haag kan volgens Sjoerdsma een rol spelen, door al op zoek te gaan naar een geschikte locatie voor een gebouw.

Internationaal Strafhof actief in Oekraïne

Het Internationaal Strafhof doet op dit moment al onderzoek naar de oorlog in Oekraïne. Een speciaal team van forensisch onderzoekers is actief in Oekraïne om bewijzen van oorlogsmisdrijven te verzamelen. Ook de Nederlandse Koninklijke Marchaussee leveren daaraan een bijdrage, samen met andere experts van Defensie. In totaal gaat het om zo’n dertig specialisten, die meerdere malen naar Oekraïne afreizen. De missie loopt nog tot en met eind volgend jaar.

Ook is het Internationaal Strafhof sinds deze zomer begonnen met de vervolging van zeker tachtig Russen, die verdacht worden van het plegen van oorlogsmisdrijven in Oekraïne, na onderzoek van onder meer Eurojust. In totaal zijn al zeker 600 verdachten in beeld.

Bekijk ook: Boetsja eist gerechtigheid: 'Dit mag niet ongestraft blijven'

03:17
Er zijn mogelijk honderden oorlogsmisdaden gepleegd in Boetsja, de voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Beelden van vermoorde burgers gingen de hele wereld over. Het Internationaal Strafhof heeft intussen onderzoek gedaan.