Ga naar de inhoud
'Duurzame verandering'

Normale regeringsdelegatie naar WK in Qatar, mogelijk ook koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander bij de groepswedstrijd tegen Australië op het WK van 2014 in Brazilië. Beeld © ANP Kippa

Het kabinet stuurt een normale regeringsdelegatie naar het WK voetbal in Qatar. Dat schrijft minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Dat betekent dat ministers én ook koning Willem-Alexander naar het toernooi kunnen afreizen.

"Het kabinet is voornemens zoals gebruikelijk bij grote sportevenementen een regeringsdelegatie te sturen", zo schrijft minister Hoekstra. "Daarmee kiezen we voor samenwerking met Qatar met oog op duurzame verandering."

Kamermeerderheid tegen

Een meerderheid van de Tweede Kamer was tegen een afvaardiging van de regering in Qatar, vanwege de erbarmelijke omstandigheden voor arbeiders. Bij de werkzaamheden zijn voor het WK voetbal in het land duizenden arbeiders overleden. Ook regeringspartijen D66 en ChristenUnie hebben destijds ingestemd met de motie.

Het kabinet wil de motie niet uitvoeren. De samenwerking met Qatar is té belangrijk, aldus de minister. Volgens het kabinet is de samenwerking nodig vanwege eerdere evacuaties van mensen uit Afghanistan en is het land een belangrijke leverancier voor vloeibaar gas. Daarnaast zou Nederland het enige Europese land zijn dat een boycot instelt.

SP
Lees meer:
SP wil voorkomen dat premier of koning naar WK in Qatar gaan

In de verkiezingscampagne vorig jaar sprak Sigrid Kaag zich als D66-leider uit voor een boycot richting Qatar, maar inmiddels steunen Kaag en de andere D66-bewindspersonen in het kabinet het besluit om een regeringsdelegatie te sturen. 

Wie gaat er?

Wie precies gaat, wordt later bekendgemaakt. 

Het meest waarschijnlijke scenario is dat eerst bijvoorbeeld de minister van Sport, Conny Helder, afreist naar Qatar. Naarmate Oranje verder in het toernooi komt, zouden ook bijvoorbeeld koning Willem-Alexander en premier Rutte kunnen afreizen.

De koning heeft vaker belangrijke wedstrijden van het Nederlands elftal bezocht. In 2010 was hij bij de WK-finale in Zuid-Afrika, destijds nog als prins. Bij het WK in Brazilië 2014 was hij bij een groepswedstrijd. Voor het WK in 2018 was Oranje niet gekwalificeerd.