Ga naar de inhoud
Griepprik en coronavaccin

Griep- en coronaprik tegelijk: Kamer positief over 'dubbelslag' GGD

Op een vaccinatielocatie van de GGD Rotterdam Rijnmond worden 60-plussers en zorgpersoneel gevaccineerd. Beeld © ANP

Kun je de griepprik en de prik tegen corona straks op hetzelfde moment krijgen? Een meerderheid in de Tweede Kamer, waaronder regeringspartijen CDA, VVD en D66, is positief over het idee, waarmee deskundigen de prikbereidheid willen vergroten.

Nu moeten kwetsbaren hun griepprik nog bij de huisarts halen en hun prik tegen corona bij de GGD. Dat kan in de toekomst een stuk efficiënter, zeggen Ted van Essen, voorzitter van de Influenza Stichting, en viroloog Jaap Goudsmit. De experts stellen dat het aantal vaccinaties zal stijgen en de kosten zullen dalen door bij de GGD's een dubbelslag te slaan.

Geen extra bijwerkingen

"Ik geloof dat de ene prik zich optrekt aan de andere", zegt Van Essen. "Niet voor niets doen ze het al zo in andere Europese landen en de Verenigde Staten." De oud-huisarts benadrukt dat het lichaam niet anders reageert op twee prikken in één keer. "Dat kan prima. Er zijn niet zo veel bijwerkingen. Kijk ook naar kinderen, die tegen zeven ziektes tegelijkertijd worden ingeënt."

Iedereen
Lees ook:
Iedereen boven de 12 komende weken uitgenodigd voor herhaalprik

Volgens Van Essen is de keuze voor de GGD als vaste priklocatie logisch. "Huisartsen hebben aangegeven dat zij het te druk hebben voor coronaprikken. En bij de GGD's zie je dat het nu goed loopt, zij zetten grote stappen. Op korte termijn zal het er niet van komen, maar de oud-huisarts hoopt wel dat het volgend jaar tijdens een nieuwe vaccinatieronde georganiseerd kan worden: "Neem nu de tijd om die stappen te zetten."

In overleg met huisartsen

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat welwillend tegenover het idee. Zo zegt Tweede Kamerlid Joba van den Berg van het CDA. "Ik vind zeker dat we moeten onderzoeken hoe we dat in de toekomst nog beter kunnen organiseren. In de ideale wereld zou het gelijktijdig kunnen, dat zou voor mensen makkelijker zijn."

Coalitiegenoot D66 sluit zich daarbij aan. "Wij zijn voorstander om het coronavaccin – waar mogelijk – te combineren met de griepprik", laat de partij weten. Net als het CDA wijst D66 wel op goed overleg met de huisartsen. "Betrek hen tijdig." Ook vanuit de PVV klinkt steun voor het voorstel van Goudsmit en Van Essen. Kamerlid Fleur Agema wil daarnaast al langer dat de griepprik aan meer mensen wordt aangeboden.

Hoge
Lees ook:
Hoge opkomst voor griepprik, mensen moeten soms later terugkomen

De VVD vindt het positief als 'verschillende vaccinatiesporen' in één hand worden samengebracht, maar vraagt zich wel af of het medisch dossier geen obstakel vormt. "Die gegevens moeten dan wel veilig en goed met de GGD gecommuniceerd kunnen worden", zegt een VVD-woordvoerder.

Huisartsenvereniging twijfelt

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) wijst erop dat huisartsen deze maand al uitnodigingen voor de corona-herhaalprik hebben gestuurd, naar patiënten die in aanmerking komen voor de griepprik. Op die manier proberen ook huisartsen om de opkomst voor de herhaalprik bij de GGD's te vergroten.

Over een volledige wijziging van het beleid bestaat bij de LHV twijfel. De vereniging vreest dat het plan ook averechts kan werken. Zo zou de relatief hoge opkomst voor de griepprik voor een belangrijk deel te danken zijn aan de vertrouwensrelatie tussen patiënt en huisarts, zegt een woordvoerder. Als de GGD de taken van de huisartsen overneemt, zou het kind weleens met het badwater kunnen worden weggegooid, is de vrees.

Maar een keiharde afwijzing klinkt er ook niet. Mocht blijken dat het plan inderdaad leidt tot een hogere prikopkomst, dan wil ook de LHV het voorstel serieus nemen.

Bekijk ook: Zo wordt de griepprik gemaakt

02:56
Omdat het griepvirus steeds verandert, is ook het vaccin elke keer weer anders. Het duurt een half jaar om het te maken. Hoe dat in zijn werk gaat, zie je hier.