Ga naar de inhoud
Euro's goedkoper

All I want for Christmas is... ledlampjes: zo ga je energiezuinig de kerst in

Kerstverlichting in Leeuwarden. Beeld © Anton Kappers

Het is pas half oktober, maar de winkels vullen zich langzaamaan weer met kerstversieringen. Kerstverlichting staat voor veel mensen symbool voor de gezelligheid van de koude wintermaanden. Maar met de oplopende energieprijzen is het maar de vraag of kerst dit jaar nog wel het feest van het licht zal zijn. Hoe kun je toch energiebesparend de feestdagen doorkomen?

De grootste energieslurper is kerstverlichting met gloeilampjes, vertelt Marlon Mintjes, woordvoerder van Milieu Centraal. "De milieu-impact van kerstlampjes zit vooral in het stroomverbruik. Met zuinige ledlampjes bespaar je daar flink op. Zo is een snoer met ledlampjes acht keer zo zuinig als eentje met gloeilampjes."

Gebruik een timer

Mintjes adviseert ook om de verlichting uit te zetten als je niet thuis bent of naar bed gaat. Daar kun je eventueel een timer voor gebruiken, om het niet te vergeten. 

Joyce Donat van de Consumentenbond zegt dat je eventueel een stekkerdoos kunt gebruiken met een extra schakeltje. "Dan weet je zeker dat je geen ongemerkt sluipgebruik hebt." 

Tijdens kerst vullen de kamers zich ook met visite. Van dat gezelschap kun je gebruik maken. "Je warmt elkaar op dus de verwarming kan daarmee ook omlaag. Hoe meer mensen, hoe minder hoog de verwarming hoeft te staan."

Warme ovenlucht

En ook met het eten kan worden bespaard. Waar gourmetten vaak met de feestdagen populair is, verbruiken de gourmetstellen een grote hoeveelheid stroom. Een beter alternatief? "Ovenschotels. Daarmee kun je grote porties eten maken, zonder dat je veel tegelijkertijd hebt aanstaan." Als de schotel eenmaal uit de oven is, kan vervolgens ook nog de deur van de oven open blijven staan. Hierdoor koelt de oven af, maar de warme lucht vult tegelijkertijd wél de woonkamer. 

Door ook een geruime tijd met één kerstboom te doen, bespaar je geld, zegt Marlon Mintjes. "Koop een kerstboom dichtbij huis, daarmee voorkom je dure autoritten. En denk ook aan een kerstboom huren of tweedehands te kopen, dat is ook nog eens beter voor het milieu."

Verschil gloeilampjes en ledlampjes

In onderstaande tabel van Milieu Centraal is te zien hoeveel energie je verbruikt met ledlampen en gloeilampen bij verschillende soorten kerstverlichting:

Kerstverlichting Vermogen gloeilampjes Vermogen ledlampjes
Snoerverlichting (kerstboomlampjes) tien lampjes 10 - 15 W 1 - 4 W
Snoerverlichting (kerstboomlampjes) honderd lampjes 10 - 50 W  0,6 - 6 W
Knipperlampjes 10 - 20 W 0,6 - 7,5 W 
Gordijnverlichting honderd lampjes 10 - 40 W 5 W
Lichtslang (rendier of kerstman) 16 W per meter 2 - 5 W per meter
Kerststerlamp, lamp in kunststof kerstman of sneeuwpop 25 W  4 - 5 W
Energie
Lees ook:
Energie besparen: Finnen minder naar de sauna en anders pasta koken in Italië

Om een beter beeld te krijgen hoeveel energie én geld je kunt besparen met kerstverlichting, is er een rekenvoorbeeld gemaakt door Milieu Centraal. 

Stel dat de volgende lichtjes branden:

  • een kerstboom met een snoer van 20 gloeilampjes (vermogen 25 W);
  • een kerstster met een gloeilamp (25 W);
  • een 10 meter lange lichtslang (160 W) aan de gevel;
  • 100 buitenlampjes (25 W) in een kerstboom;

Met deze kerstverlichting verbruik je gedurende 30 dagen 170 kWh. Dit is ongeveer 120 euro. Stel, je zet de lichten op een timer, dan scheelt dat 120 kWh en wordt het verbruik 50 kWh. Dit komt neer op 35 euro.

95 procent verschil

Als de kerstverlichting ook nog eens bestaat uit ledlampen, dan is het verbruik nog maar 6 kWh en dat is omgerekend 4,20 euro. Een verschil van maar liefst 95 procent ten opzichte van 170 kWh.

Deze berekening is gemaakt met de huidig geldende gemiddelde stroomprijs van 0,70 euro per kWh (op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek). Er zijn natuurlijk mensen die nu meer of minder voor hun stroom betalen. De besparing is in dat geval dan ook hoger of lager. Om zelf uit te rekenen hoeveel je kerstverlichting kost aan zowel stroom als geld, kun je deze tool gebruiken.

Bekijk ook: Energiecrisis nekt kerstfan

01:49
Door de hoge energieprijzen kan Leon Scheepers alle lampjes in zijn tuin dit jaar niet meer laten branden.