Ga naar de inhoud
'Laffe aanvallen'

Nederland schenkt extra raketten aan Oekraïne

Minister Kajsa Ollongren. Beeld © ANP

Nederland schenkt Oekraïne luchtverdedigingsraketten, ter waarde van 15 miljoen euro. Dat zegt defensieminister Ollongren bij een NAVO-overleg in Brussel. Volgens de minister is deze levering het antwoord op de 'laffe aanvallen op verschillende steden in Oekraïne'.

"We zien dat luchtverdediging ontzettend belangrijk is, dus Nederland levert een aanvullende bijdrage aan de luchtverdediging", zegt Ollongren. "Het enige resultaat wat Poetin bereikt met zijn aanvallen, is dat we meer gaan leveren."

Meer landen leveren

Verschillende NAVO-landen willen nieuwe wapenleveringen aan Oekraïne nu het land door Rusland wordt bestookt met een regen van raketten. De defensieministers van de dertig bondgenoten komen in Brussel bijeen om onder meer dat te bespreken.

'Spanning
Lees meer:
'Spanning voelbaar' in Kiev, Oekraïners schuilen voor raketaanvallen

Oekraïne zit voortdurend verlegen om munitie en vraagt al langer met klem om tanks en gevechtsvliegtuigen. Maar nu staat luchtafweergeschut bovenaan de verlanglijst van de regering in Kiev. Meerdere NAVO-landen willen daaraan tegemoetkomen.

'Nucleaire paraplu'

Behalve over nieuwe wapenleveringen, beraadt de NAVO zich ook op de 'nucleaire paraplu' van het bondgenootschap. Ze vragen zich onder meer af of aan de afschrikking van vijanden door de dreiging van atoomwapens iets moet veranderen nu het Kremlin mogelijk begint te denken aan bijvoorbeeld een kleine kernaanval op Oekraïne.

Turkije:
Lees ook:
Turkije: 'Rusland is bereid tot staakt-het-vuren'

Volgende week houdt de NAVO een jaarlijkse oefening met kernwapens. Het ligt 'in de lijn der verwachting' dat Nederland ook deelneemt aan dat soort oefeningen, zo zegt minister Ollongren. Het is een publiek geheim dat in Nederland kernwapens liggen opgeslagen op vliegbasis Volkel. Volgens Stoltenberg blijft de NAVO "op haar hoede" en "pal staan voor Oekraïne."

Voorraden

De NAVO-landen zullen ook bespreken hoe ze hun danig geslonken wapenvoorraden kunnen aanvullen, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg vooraf. Hij pleit ervoor de wapenindustrie bijvoorbeeld meer zekerheid te geven zodat die haar productie kan opvoeren.

Bron: RTL Nieuws