Ga naar de inhoud
EU-top Praag

Gasprijs moet lager, maar EU-leiders nog oneens over maatregelen

Scholz, Rutte en Macron in Praag. Beeld © AFP

Alle Europese leiders vinden dat de gasprijs verder omlaag moet. Dat zegt premier Rutte na afloop van een EU-top in de Tsjechische hoofdstad Praag. Maar hoe, daar zijn de verschillende landen het niet over eens.

De 27 EU-leiders hebben na weer een dag vergaderen in Praag over een gezamenlijke aanpak van de energiecrisis weinig vooruitgang geboekt.

Nederland en Duitsland huiverig

Veel Europese landen pleiten al maanden voor verdergaande stappen, zoals een maximumprijs of een prijscorridor. Nederland en Duitsland zijn huiverig voor vergaande ingrepen op de vrije gasmarkt. Voorafgaand aan de top was er eerst overleg tussen Rutte, de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Scholz.

Rutte is bereid om met andere lidstaten te praten over verschillende varianten van een maximumprijs, maar heeft eigenlijk bij elke optie twijfels. Een veelgehoorde variant is een bepaalde bandbreedte waar binnen die gasprijs beweegt. Volgens een betrokken diplomaat wil Nederland de kern van de vrije markt houden, maar wel de extreme prijsstijgingen dempen.

Gezamenlijk inkoop

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei wel 'brede steun' te bespeuren voor het idee om volgend voorjaar een gezamenlijk Europees inkoopprogramma voor gas op te zetten. Rutte is daar op zich niet tegen als dat op zo'n manier gebeurt dat het de prijs niet juist opdrijft of de leveringszekerheid in gevaar raakt.

De afgelopen dagen was er chagrijn bij zuidelijke lidstaten. Rijkere, Noord-Europese landen hebben genoeg geld om de gevolgen van de energiecrisis te dempen. Zo heeft Duitsland een hulppakket van 200 miljard euro aangekondigd. Het Nederlandse kabinet wil ongeveer 23,5 miljard euro uittrekken. De zuidelijke landen missen financiele slagkracht. De kritiek was vooral gericht op de Duitse bondskanselier Scholz, maar volgens Rutte viel de irritatie binnen mee.

Uitwerken door de Commissie

De Europese Commissie zal voor eind oktober met nieuwe voorstellen komen. Dan komen de regeringsleiders en staatshoofden in Brussel opnieuw bijeen. Tot die tijd worden hun energieministers aan het werk gezet om de posities dichter bij elkaar te brengen.

Bekijk ook: Waarom de gasprijs daalt, maar je energierekening stijgt

02:42