Ga naar de inhoud
Protesten tegen regime

Ministerie: nog altijd geen contact met Nederlander die is opgepakt in Iran

Bij de protesten zijn honderden mensen opgepakt. Beeld © Getty

Het is nog altijd niet gelukt contact te krijgen met de Nederlandse man die enkele weken geleden is opgepakt bij de protesten in Iran. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan RTL Nieuws. De Nederlander zit volgens berichten sinds 21 september vast, maar sindsdien is het stil.

Partijen in de Kamer vragen om meer actie van minister Hoekstra. De afgelopen dagen is geprobeerd contact te krijgen met de gedetineerde, zowel via de Nederlandse ambassade in Iran als via de Iraanse ambassadeur in Den Haag. Dat heeft nog altijd niets opgeleverd. De Nederlander krijgt daarom nog geen consulaire hulp.

'Meerdere buitenlanders opgepakt'

De Nederlander maakte volgens het Iraanse ministerie van Informatie deel uit van een groep van 'negen buitenlanders' die bij de protesten zouden zijn gearresteerd.

Nederlander
Lees ook:
Nederlander opgepakt bij protesten in Iran, ambassade krijgt geen contact

In een eerdere verklaring zei het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de ambassade in Teheran op 27 september werd benaderd 'door iemand die meldde dat zijn vriend was opgepakt in Iran'. Verdere details over de identiteit van de man, zoals zijn leeftijd en woonplaats, zijn niet bekend gemaakt.

Roep op meer actie

In de Tweede Kamer bestaan zorgen over het lot van de Nederlander en klinkt de roep om meer actie. "Het is onbegrijpelijk dat de Iraanse ambassadeur nog steeds niet is ontboden door Hoekstra", zegt PvdA-Kamerlid Kati Piri. 

Die oproep wordt gedeeld door D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Ik hoop dat Buitenlandse Zaken alles op alles zet om deze Nederlander vrij te krijgen." Ook roept het Kamerlid op tot nieuwe sancties tegen Iraniërs die verantwoordelijk zijn voor het geweld.

'Veel respect'

Hoekstra liet vanavond op Twitter weten 'veel respect' te hebben voor 'de dappere Iraanse vrouwen & mannen die zich met gevaar voor eigen leven inzetten tegen onderdrukking'. "Hebben ook de Iraanse ambassadeur hierover aangesproken", schrijft Hoekstra. Hij zegt er morgen over te spreken met Nederlands-Iraanse vrouwen en minister Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Bekijk ook: 'Wat vrouwen daar doen, is enorm dapper'

02:27

In Iran gaan mensen al weken de straat op na de dood van Mahsa Amini, de jonge vrouw die werd gearresteerd voor het verkeerd dragen van een hijab. De 22-jarige Amini zou zijn mishandeld, en als gevolg van het politiegeweld zijn overleden.

Regime grijpt hard in

De afgelopen weken treedt het regime hard op tegen de protesten. Er zijn volgens de mensenrechtenorganisaties nu zo'n 150 doden gevallen en honderden mensen zijn opgepakt.

In Iraanse staatsmedia worden buitenlanders in Iran ervan beschuldigd de protesten te organiseren en verder aan te wakkeren. In het bijzonder heeft het regime het over de Duitse ambassade in Teheran en ook over 'een groep Nederlanders'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore