Ga naar de inhoud
Midterm-verkiezingen

VS smult van schandaal rond Republikein die vrouw tot abortus dwong

Herschel Walker op campagne. Ondanks schandalen maakt hij kans te winnen in Georgia. Beeld © Getty Images

Amerika is in de ban van een schandaal rond een belangrijke Republikeinse politicus. Het gaat om Herschel Walker, die namens de staat Georgia in de Senaat gekozen wil worden. Hij staat bekend als fel tegenstander van abortus. Maar volgens een nieuwe onthulling zou hij jaren geleden zelf hebben betaald voor de abortus bij een toenmalige vriendin.

De zaak baart veel opzien, en dat met de cruciale 'midterm'-verkiezingen op komst. Verkiezingen waarbij de Republikeinen proberen de macht in Washington te veroveren op de Democraten, en Herschel Walker is in dat scenario een belangrijke troef voor de partij. Maar nu zit hij dus in de problemen.

En wat nog veel pijnlijker is: zijn zoon Christian maakt in een videoboodschap op Twitter gehakt van het conservatieve imago van Walker. Zoon noemt vader een leugenaar, en gaat helemaal los in deze video die meer dan drie miljoen keer is bekeken:

"Hij heeft vier kinderen verwekt bij vier verschillende vrouwen en was er nooit om de kinderen op te voeden. Hij was te druk met seks hebben met andere vrouwen. Vind je familiewaarden belangrijk?", vraagt Christian Walker de kijker. Hij zegt dat hij en zijn moeder zijn bedreigd door zijn vader en dat ze moesten vluchten. "Lieg niet over de levens die je kapot hebt gemaakt, terwijl je je gedraagt als een morele familieman. Ik ben er klaar mee."

Uitgekozen door Trump

Eerst de vraag; wie is Herschel Walker? Amerika-correspondent Erik Mouthaan. "Herschel Walker is echt een grote ster in de staat Georgia, een zeer beroemde oud-footballspeler. Hij is persoonlijk geselecteerd door Donald Trump voor de zetel in de Senaat. Hij is Trumps man."

Dan wat er op het spel staat: "Georgia is een belangrijke staat die normaal Republikeins stemt, maar bij de presidentsverkiezingen verrassend werd gewonnen door Biden. De Republikeinen willen die staat per se terug, want zo kunnen ze de meerderheid in de Senaat veroveren. Daar is de verhouding nu 50 tegen 50. En Herschel Walker maakt zeker een kans."

Ook al is de conservatieve politicus bepaald niet van onbesproken gedrag. "Er gaan al veel langer verhalen over hem. Zo zou hij een pistool tegen het hoofd van zijn ex-vrouw hebben gehouden, er zijn vraagtekens over hoe hij met geld omgaat bij zijn organisatie. Dat is allemaal niet nieuw. De abortuszaak is dat wel. Walker is fel tegen abortus, zelfs als sprake is van verkrachting of incest. Dat hij nu voor een abortus zou hebben betaald, is natuurlijk hypocriet."

Aangedrongen op abortus

Volgens de Amerikaanse nieuwssite Daily Beast heeft Walker in 2009 aangedrongen op abortus bij een vrouw die hij zwanger had gemaakt, en voor de ingreep betaald. Als bewijs heeft de vrouw een bonnetje van de abortuskliniek (575 dollar), een bankafschrift van Walker en een beterschapskaart die zou zijn ondertekend door Walker. De politicus ontkent in alle toonaarden, ook dat het zijn 'H' is waarmee de kaart is ondertekend, en dreigt met juridische stappen. 

Midterms VS

Midterms zijn de verkiezingen die halverwege een presidentstermijn worden gehouden. Op het spel staan alle 435 zetels van het Huis van Afgevaardigden (de Amerikaanse 'Tweede Kamer'), 34 van de 100 zetels in de Senaat (de 'Eerste Kamer') en 36 gouverneurs van de in totaal 50 staten. Plus vaak nog een hele reeks lokale functies.

Op dit moment heeft de Democratische Partij van president Biden in beide Kamers de meerderheid. Maar vaak moet een zittend president bij de midterms verlies incasseren. En dat maakt het nog moeilijker beleid door te voeren. Officieel is 8 november de dag van de midterms, maar in veel staten gaan de stembussen eind oktober al open voor de vroegstemmers. 

De grote vraag is wat het schandaal betekent voor de Republikeinse kansen op een overwinning in november. De zaakt werkt in het voordeel van de Democraten, denkt correspondent Erik Mouthaan.

"Republikeinen willen het over inflatie hebben, economie, en misdaadcijfers die omhooggaan. Zaken die ze Biden kunnen verwijten. De Democraten willen het juist over abortus hebben. Want een meerderheid van de Amerikanen is voor abortus, en die zijn het niet eens met het besluit van het Hooggerechtshof om abortus in te perken. En door dit schandaal gaat het nu juist daar weer over. Want heel Amerika kijkt hiernaar."

Financiële steun

"De video van de zoon speelt ook een rol. Hij is zelf een conservatieve TikTok- en Instagram-ster met veel volgers, dus niet een aanhanger van links van wie je de kritiek kunt verwachten. Veel Amerikanen zullen zeggen: dat een kandidaat wordt aangevallen door tegenstanders is normaal, maar dat je eigen familie niet achter je staat, dat is toch wel een ding."

President
Lees ook:
President Biden nog minder populair dan Trump – hoe kan dat?

In de peilingen staat Walker nu met 46 procent nipt achter de man die hij moet verslaan, de huidige Democratische senator Raphael Warnock. Die staat op 47 procent van de kiezers. Het is er dus verschrikkelijk spannend, en zeker geen gelopen race. Want de Republikeinse partij en haar kiezers blijven achter Walker staan. Sinds het schandaal maandag naar buiten kwam, is al 500.000 dollar in zijn campagnekas gestort. Een flinke financiële steunbetuiging.

Erik Mouthaan: "In het verleden zou een partij zich hebben afgekeerd van zo'n man, maar sinds Trump niet meer. Die heeft met al zijn schandalen bewezen dat het morele aspect er niet meer zo toe doet bij de conservatieve kiezers. Die zeggen: ik keur zijn gedrag niet goed, maar hij doet wel wat ik wil."

"Daarom kozen ze voor Trump, die beloofde conservatieve rechters in het Hooggerechtshof te benoemen. En daardoor is nu abortus ingeperkt. Dat is het ons waard, zeggen ze dan. Zo gaat het ook bij Herschel Walker. De vraag is wat de zwevende en afhankelijke kiezers in Georgia gaan doen. Een kleine groep, een paar procent, die waarschijnlijk de doorslag gaat geven."

Senaat kan alle kanten op

De uitslag in Georgia is dus moeilijk te voorspellen. En landelijk dan? "De Democraten voelen zich goed. Biden heeft veel voor elkaar gekregen waar kiezers tevreden mee zijn. Zijn plan voor de aanpak van de infrastructuur, het klimaat, het verlagen van de medicijnkosten. Daar win je ook de zwevende kiezer mee", verwacht Mouthaan.

"Maar bij de midterms is het bijna altijd zo dat de partij die de macht heeft, flink verliest. Obama verloor in zijn eerste termijn zelfs tientallen zetels. Het lijkt er op dat de Republikeinen de meerderheid krijgen in het Huis van Afgevaardigden. Voor de Senaat is het niet zo duidelijk. Dat kan nog alle kanten op."

Amerika
Lees ook:
Amerika in de ban van voorverkiezingen, hoe machtig is Donald Trump nog?