Ga naar de inhoud
Na sabotage

Ook uit pijpleiding Nord Stream 1 lekt geen gas meer

Eén van de lekken in Nord Stream. Beeld © EPA/ Zweedse kustwacht

Er lekt geen gas meer uit de onderzeese gaspijpleiding Nord Stream 1. Dat laat de eigenaar van de leiding, Nord Stream AG, op Twitter weten. Gisteren werd al bekend dat het lekken uit de andere leiding, Nord Stream 2, gestopt was.

Nord Stream AG heeft het Deense Energieagentschap gemeld dat de druk stabiel is, schrijft de instantie op Twitter. Dat betekent dat al het gas inmiddels uit de leiding is ontsnapt.

De twee gaspijpleidingen raakten vorige week op meerdere plekken beschadigd, in de Oostzee bij Denemarken en Zweden. Zweedse meetstations registreerden zware explosies. 

Wat is er gebeurd?

Er zijn vier explosies waargenomen van de Nord Stream-pijpleidingen, belangrijke gasleidingen die van Rusland naar Duitsland lopen. Een woordvoerder van de Zweedse kustwacht zegt dat twee van de vier lekken zijn aangetroffen in de zogenoemde economische zone van Zweden. De andere twee werden gevonden in de Deense economische zone. Bij de pijpleidingen zijn maandag explosies gemeten.

Volgens Denemarken en Zweden deden de explosies zich buiten hun territoriale wateren voor. Het zou gaan om sabotage. Het vermoeden is dat Rusland daarvoor verantwoordelijk is. Rusland ontkent de beschuldigingen: de Russische ambassade in de Verenigde Staten zegt juist dat begin deze week Amerikaanse oorlogsschepen zijn waargenomen in de buurt van de pijpleidingen. Momenteel wordt onderzocht hoe de aanslag is gepleegd. 

Zoektocht
Lees ook:
Zoektocht naar saboteur Nord Stream loopt: 'Poetin heeft een motief'

De pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland zijn voor het grootste deel eigendom van het Russische staatsgasconcern Gazprom. Dat bedrijf leverde via Nord Stream 1 geen gas meer en Nord Stream 2 is nooit in gebruik genomen. Maar in beide gaspijpleidingen zat voorafgaand aan de lekkages wel gas.

Methaan

Het Deense Energieagentschap meldde eerder dat de uitstoot van broeikasgassen door het lek in het ergste geval gelijk zal staan aan bijna een derde van alle CO2 die Denemarken in één jaar uitstoot.

Aardgas bestaat voor een groot deel uit het broeikasgas methaan, dat over een periode van honderd jaar een 28 keer zo groot effect heeft op de opwarming van de aarde als CO2.

Dit
Lees ook:
Dit bedrijf kan gesaboteerde gasleiding repareren: 'Poetin wil dit waarschijnlijk niet'

Kijk ook: Nord Stream repareren? Dit bedrijf wacht op een belletje

01:24