Ga naar de inhoud
Nog ruim 100 gewonden

Dodental na voetbalrellen Indonesië bijgesteld naar zeker 125

In ziekenhuizen worden nog veel slachtoffers behandeld Beeld © ANP

Het dodental na voetbalrellen bij een wedstrijd in Indonesië gisteren, is bijgesteld naar 125. Eerder werd gesproken over minstens 174 doden, maar er bleken slachtoffers dubbel te zijn geteld.

Na het laatste fluitsignaal in de wedstrijd tussen aartsrivalen Arema FC uit Malang en Persebaya Surabaya, uit Soerabaja, bestormden fans massaal het veld. De politie greep hard in met traangas en wapenstokken en er ontstond een enorme chaos met fatale gevolgen. 

Het drama voltrok zich in het Kanjuruhan stadion in Malang. Volgens verschillende media waren alleen fans van de thuisclub in het stadion aanwezig. Maar eerder vanochtend werd ook gemeld dat het advies van de politie om geen uitpubliek toe te laten, in de wind geslagen was.

Ook zouden er meer toegangsbewijzen voor de wedstrijd zijn verkocht dan was toegestaan.

Nog veel gewonden

In verschillende ziekenhuizen worden nog meer dan 100 mensen behandeld. Dat vertelde de vice-gouverneur Emil Dardak van de provincie Oost-Java vanochtend tegen de Indonesische zender Kompas TV.

In het gedrang op het veld kwamen al direct tientallen mensen om. The Guardian citeert politiechef Nico Afinta, die zegt dat veel mensen richting de uitgangen vluchtten en tijdens die vlucht vertrapt en verdrukt werden. 

Heftige beelden

Op sociale media circuleren heftige beelden van roerloze lichamen die na de tragedie in de gangen van het stadion werden neergelegd. Ook is te zien hoe traangaswolken op de tribunes hingen.

De situatie escaleerde dus volledig nadat fans massaal het voetbalveld opstormden, zoals hier gefilmd: 

Direct na de wedstrijd braken hevige ongeregeldheden uit

00:50

President Joko Widodo zei zondag dat de competitie in de hoogste divisie, de Liga 1, pas mag doorgaan als er grondig onderzoek is gedaan naar de veiligheid rond voetbalwedstrijden.

Zonder publiek

Minister van Sport Zainudin Amali had eerder al gezegd strengere veiligheidsregels te willen en te kijken naar de mogelijkheid om wedstrijden zonder publiek te laten spelen.

Voetbalbond PSSI heeft aangekondigd een onderzoek naar de gebeurtenissen in te stellen.

Eerdere stadiondrama's

Het dodelijkste stadiondrama voor zover bekend was in mei 1964 in de Peruaanse hoofdstad Lima. Al na zes minuten spelen ontstonden er rellen op de tribunes en op het veld bij een wedstrijd tussen Argentinië en Peru. Daar kwamen bijna 330 mensen om en vielen zo'n vijfhonderd gewonden. Ook hier speelde traangas een prominente rol bij het ontstaan van gedrang.

In mei 2001 vielen in een stadion in de Ghanese hoofdstad Accra 126 doden in het gedrang dat ontstond nadat de politie traangas had ingezet om relschoppers te verdrijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore