Ga naar de inhoud
Speciaal onderwijs

Goed nieuws voor speciaal onderwijs: ook duimregeling voor staatsexamen

Archieffoto Beeld © ANP

Ook examenkandidaten die staatsexamen doen, kunnen komend jaar gebruikmaken van de 'duimregeling'. Dat betekent dat ook deze leerlingen na hun examen een ongunstig cijfer mogen wegstrepen als ze dan hun diploma kunnen halen. Het besluit is vooral goed nieuws voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs.

Dat schrijft minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer. Het besluit betekent dat leerlingen die examen deden in 2020, 2021 of 2022 een onvoldoende mogen wegstrepen. Vooral leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs doen vaak staatsexamen omdat ze hun opleiding via deelcertificaten halen.

Lesuitval

Deze duimregeling gold al voor reguliere examenscholieren. Wiersma breidt de regeling nu dus uit. "Op het hoogtepunt van de coronapandemie was er veel lesuitval. Daar heb je ook last van gehad als je staatsexamen doet. Daarom mogen staatsexamenkandidaten een onvoldoende niet mee laten tellen."

D66
Lees ook
D66 en CDA: ook soepelere examenregels voortgezet speciaal onderwijs

Verder krijgen de examen kandidaten in voortgezet speciaal onderwijs, net als hun medescholieren in het reguliere onderwijs recht op twee herkansingen in plaats van één. Wiersma voert hiermee moties uit die eerder waren aangenomen in de Tweede Kamer.

Extra maatregelen

De maatregelen bij de staatsexamens zeggen niks over de reguliere vmbo-, havo- en vwo-examens dit schooljaar. Of daarvoor opnieuw extra maatregelen nodig zijn, wordt aan het einde van dit jaar bekeken.

Je kunt staatsexamen doen als je niet op een reguliere middelbare school zit, als je certificaten wilt halen voor losse vakken of als je als volwassene een diploma wilt halen. Ook als je op het voortgezet speciaal onderwijs zit, kun je via het staatsexamen je diploma halen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore