Ga naar de inhoud
Gezondheidseconomen waarschuwen

Je gezondheid als bespaarpost: 'Begrijpelijk, maar niet zonder gevaar'

Beeld © ANP

Voor mensen die financieel in de knel zitten, kan het aantrekkelijk lijken te bezuinigen op zorgverzekeringskosten. Door de aanvullende verzekering te schrappen bijvoorbeeld. Of door vrijwillig te kiezen voor een hoog eigen risico. Zeker dat laatste is niet zonder gevaren, waarschuwen gezondheidseconomen: “Doe het alleen als je een eventuele financiële klap kunt opvangen."

Zorgverzekeraar DSW maakte vandaag traditiegetrouw als eerste de premie bekend voor volgend jaar. Voor een basisverzekering betalen mensen daar straks per maand 137,50, een stijging van 9,75 euro. Een boodschap die directeur Aad de Groot naar eigen zeggen in deze tijd liever niet had verkondigd: "Want er zijn al zoveel extra kosten en prijsverhogingen."

Vaker betalingsregelingen

Links en rechts hoorde hij vandaag dan ook al meerdere keren de opmerking: 'dan maar geen aanvullende verzekering meer'. En dat baart hem zorgen, zegt hij tegen RTL Nieuws: "Al snap ik de keuze wel, maar het gaat wel om je eigen gezondheid."

Dat steeds meer Nederlanders krap bij kas zitten, ziet De Groot terug in het aantal aanvragen voor betalingsregelingen. Volgens de directeur vroegen 900 van zijn klanten in september om zo'n regeling, tegenover 600 een maand eerder. De premie-achterstand zag hij nog niet stijgen.

Eerste
Lees ook:
Eerste zorgpremie bekend: bijna tientje per maand erbij

Gezondheidseconoom Xander Koolman van de Vrije Universiteit Amsterdam: "In het opzeggen van die aanvullende verzekering zie ik niet zo'n groot probleem. Wel gevaarlijk kan het zijn als mensen vrijwillig kiezen voor een heel hoog eigen risico. En dan vervolgens onmisbare zorg gaan mijden door bijvoorbeeld koste wat kost niet naar een ziekenhuis te gaan."

Toeslag naar andere dingen

De maximale zorgtoeslag gaat volgend jaar omhoog met ruim 40 euro per maand. Veel meer dus dan de bijna tien euro die mensen extra gaan betalen voor hun zorgverzekering. Koolman: "Maar die toeslag krijg je op een ander moment, die gaat niet meteen van je premie af. Daardoor gaat die vaak op aan andere dingen, energiekosten bijvoorbeeld."

Daar komt bij dat mensen met hogere inkomens geen zorgtoeslag krijgen. Dit jaar komen alleenstaanden met een jaarinkomen tot 32.000 euro ervoor in aanmerking. Met een toeslagpartner samen, mag je maximaal ongeveer 41.000 euro verdienen, om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming. 

"Ook mensen die meer verdienen, komen nu soms in de knel. Bijvoorbeeld omdat ze net een nieuw huis hebben gekocht waarvan ze de hypotheek net kunnen dragen, maar nu ineens geconfronteerd worden met hele hoge energiekosten." Om te vervolgen: "Als het mogelijk is de maandelijkse premiekosten te drukken door een hoog eigen risico, zullen sommige mensen daarvoor kiezen."

Hoge
Lees ook:
Hoge prijzen raken ook middeninkomens hard: verwarming uit, geen vakantie

Jochen Mierau, gezondheidseconoom van de Rijksuniversiteit Groningen: "Dat eigen risico ophogen, zou je eigenlijk alleen moeten doen als je ergens op een spaarrekening geld apart hebt staan, om een eigenrisicoklap op te kunnen vangen. Als je direct in betalingsproblemen komt op het moment dat je een arts nodig hebt, is het geen goed idee."

Trek aan de bel

Het verplichte eigen risico is ook volgend jaar 385 euro. Je kunt dat vrijwillig ophogen tot maximaal 885 euro.

Maar bezint eer ge begint, is het  dringende advies van Mierau. En ook: "Zorg dat je goed geïnformeerd bent, dat je weet voor welke zorg je eigen risico betaalt en voor welke niet. Soms mijden mensen zorg die gratis voor ze is. Als je het zelf niet weet, kan je huisarts het vaak zo vertellen, of je verzekeraar."

Op tijd aan de bel trekken mocht je het allemaal niet meer kunnen ophoesten, is ook belangrijk. Mierau: "Daar ligt ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de verzekeraar, om ook pro-actief met betalingsregelingen aan de slag te gaan. Zodat mensen niet via hoge incassokosten en deurwaarders verder de problemen in worden gedrukt."

Dan
Lees ook:
Dan maar geen zorgverzekering: minima zien schulden stijgen

Vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico, simpelweg die mogelijkheid afschaffen zou ook nog een optie kunnen zijn. Mierau: "Of in elk geval beter screenen op wie ervoor in aanmerking komt."

Koolman daarover: "Het eigen risico voor een jaar fors verlagen, zou ook nog kunnen. We weten dat het een drempel opwerpt voor zorggebruik."

Dat mensen in de problemen komen door het opzeggen van hun aanvullende verzekeringen, voorziet Mierau net als Koolman overigens niet: "Als zo'n aanvullende verzekering de goede prijs heeft, betaal je gemiddeld niet minder als je verzekerd bent, alleen gespreid."