Ga naar de inhoud
'Verandert niets'

Baby's verwisseld in Italië: 1 miljoen euro schadevergoeding

De baby's werden vlak na elkaar geboren. Beeld © Getty Images

Een Italiaanse vrouw van 33, Antonella, krijgt een schadevergoeding van een half miljoen euro omdat ze als baby in het ziekenhuis verwisseld werd met een ander kindje. Haar biologische ouders krijgen hetzelfde bedrag.

Het is een stuk minder geld dan advocaten hadden geëist: die wilden 10 miljoen euro zien van de regionale overheid. 

Op 22 juni 1989 ging het mis, toen Antonella en een andere baby, Lorena, vlak na elkaar geboren werden in een ziekenhuis in Canosa di Puglia. Ze werden aan de verkeerde ouders meegegeven.

Mishandeld

Jarenlang bleef de vergissing onontdekt. Antonella had het moeilijk thuis. Ze werd mishandeld en ging eerst bij haar grootouders wonen, om daarna te worden geadopteerd.

"Dit geld verandert niets aan wat er is gebeurd, het geeft me mijn verleden niet terug", zei de vrouw volgens de Italiaanse krant La Reppublica tegen de rechter in de stad Trani, in de zuidelijke regio Apulië.

Oma
Lees ook:
Oma krijgt verkeerde baby mee van crèche (en komt daar pas thuis achter)

Ook Lorena ontwikkelde geen goede band met de mensen van wie ze jarenlang dacht dat het haar ouders waren. Zij eist ook 5 miljoen euro schadevergoeding, schrijven Italiaanse kranten. Daarover is nog geen uitspraak gedaan.

Zekerheid na DNA-test

De verwisseling werd een paar jaar geleden ontdekt, toen de echte familie van Antonella een foto van haar zag op social media en opmerkte hoeveel de vrouw op hen leek. Een DNA-test bracht vervolgens zekerheid. Er volgde een juridische strijd, waar nu de schadevergoeding van in totaal 1 miljoen euro uit is gerold.

Kijk ook: Fout van ivf-kliniek, koppel krijgt baby van ander stel

02:00
Twee vrouwen bevielen van een kindje wat niet van hen bleek te zijn. De baby's kwamen pas na een paar maanden bij hun biologische ouders terecht. Maar de verwisseling zorgde voor veel verdriet.