Ga naar de inhoud
Prijswinnende uitvinding

Drone die landmijnen opspoort, levert Oekraïense student een ton op

Igor won een ton met z'n drone Beeld © Youtube

Een drone die landmijnen detecteert, levert de 17-jarige Oekraïense scholier Igor Klymenko een prijs van 100.000 dollar op. Hij werkte al langer aan zijn uitvinding, maar verfijnde het apparaat de afgelopen maanden in een schuilkelder.

Dat meldt Chegg.org, een organisatie die wereldwijd studenten bijstaat om hun innovaties tot een succes te maken.

Op 2 cm nauwkeurig

Aan het begin van de oorlog ging de student uit Kiev op het Oekraïense platteland wonen, om zijn middelbare school af te maken. Daar werkte hij in een schuilkelder verder aan zijn drone. Hij was al een paar jaar bezig met de uitvinding.

Het apparaat kan mijnen vanuit de lucht tot op twee centimeter nauwkeurig detecteren. In deze video demonstreert Klymenko zijn drone:

Klymenko is nog niet tevreden. Hij werkt nu verder aan een verbeterde drone die bijvoorbeeld een vindplek met verf kan markeren. Ook probeert hij met behulp van kunstmatige intelligentie het type landmijn vast te stellen zodat het explosief veilig onschadelijk kan worden gemaakt.

Prototypes

Voor de zogeheten Global Student Prize 2022 kwamen meer dan 7000 scholieren en studenten van 16 jaar en ouder uit 150 landen in aanmerking.

Klymenko deed met zijn zogenoemde Quadcopter Mines Detector eerder al mee aan competities en won ook al prijzen voor de drone, die in zijn vaderland is gepatenteerd. Hij had eerder prototypes ontwikkeld met financiële hulp van een Finse maatschappelijke organisatie.