Elke vier seconden overlijdt iemand aan de gevolgen van honger. Dat cijfer komt van 238 organisaties, waaronder Oxfam, Save the Children en Plan International. Ze roepen wereldleiders op een eind te maken aan de groeiende hongercrisis.
De ngo's richten hun oproep via een open brief aan de wereldleiders die in New York samenkomen voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties. Volgens de organisaties sterven rond de 19.700 mensen per dag als gevolg van honger.
Vatbaarder voor ziekte
Het gaat dan om mensen met ernstige ondervoeding en mensen die kampen met voedselonzekerheid, zegt Dirk-Jan Jalvingh, humanitair expert van Oxfam Novib, tegen RTL Nieuws. "Wat we vaak zien, is dat honger de vatbaarheid voor ziekte vergroot."
De hongercrisis wordt wereldwijd erger. 'Acute honger' treft op dit moment een 'duizelingwekkend aantal' van 345 miljoen mensen, staat in de verklaring van de ngo's. Dat is twee keer zoveel als in 2019. Wereldwijd staan 50 miljoen mensen in 45 landen op het punt te verhongeren.
Economische schok
Ongelijkheid, conflicten en klimaatverandering zijn de belangrijkste redenen voor de stijgende cijfers. "De oorlog in Oekraïne zorgde voor een economische schok waardoor de prijzen in veel landen omhooggaan en de voedselzekerheid eronder lijdt", zegt Jalvingh.
Bekijk ook: Extreme droogte en honger in Somalië
De organisaties schrijven: "Ondanks beloftes van wereldleiders om in de 21ste eeuw honger nooit meer te accepteren, vormt honger in Somalië weer een ernstig gevaar."
Wereldleiders zijn sinds afgelopen dinsdag bijeen in New York voor het plenaire debat van de 77ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De jaarlijkse bijeenkomst duurt nog tot en met 26 september. "Ik hoop dat de hongercrisis hoog op de agenda staat, want ze hebben de macht om het op te lossen", zegt Jalvingh.