Ga naar de inhoud
'Zo lek als een mandje'

Kamer verbaasd over briefwisseling Taghi en Mohammed B.: 'Ontluisterend simpel'

Mohammed B. en Ridouan Taghi schreven elkaar brieven. Beeld © ANP

In de Tweede Kamer is verbaasd gereageerd op het briefcontact tussen topcrimineel Ridouan Taghi en Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

De Telegraaf schreef vanochtend over het contact tussen de twee. Ridouan Taghi zit in de EBI in Vught, de strengst beveiligde gevangenis van Nederland. Mohammed B. zat daar eerder ook, maar werd overgeplaatst.

Ze zouden volgens de krant sindsdien brieven met koranteksten naar elkaar sturen, in het Arabisch. Justitie zou zorgen hebben dat daar geheime boodschappen in verborgen zijn. Advocaat Inesz Weski, die Taghi vertegenwoordigt, liet weten dat de twee inderdaad brieven naar elkaar geschreven hebben, maar in het Nederlands.

'Beveiliging
Lees ook:
'Beveiliging Amalia en Rutte opgeschroefd na zorgen over Mocro-maffia'

PvdA-leider Attje Kuiken schreef op Twitter dat het systeem 'zo lek als een mandje is', met 'verwoestende gevolgen. Ze vindt het 'ontluisterend hoe simpel kopstukken van de Mocro-maffia contact met elkaar kunnen houden'.

'Van de zotte'

CDA-Kamerlid Anne Kuik gaat aan de minister vragen 'hoe dit gevaar de kop in te drukken'. Zij vindt het 'sowieso van de zotte dat de zwaarste criminelen contact met elkaar mogen hebben'.

Eerder vandaag zei minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) via zijn woordvoerder dat het juridisch mogelijk is communicatie in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) tegen te houden. Hij ging daarbij niet specifiek in op deze zaak: het is niet bekend of er al stappen zijn gezet tegen B. - die dus inmiddels is overgeplaatst naar een andere gevangenis - of Taghi.

Kamerlid Ulysse Ellian van de VVD zei eerder vandaag tegen RTL Nieuws dat hij opheldering wil van de minister. "Mijn zorg zit erin dat met dit contact, Ridouan Taghi aanslagen of ontvoeringen kan financieren via jihadisten."

'Buitengewoon zorgwekkend'

Ellian stelt dat B. nog altijd een groot inspirator is voor terroristen binnen en buiten Nederland. "Taghi kan op deze manier een nieuw leger aanboren. Dat is buitengewoon zorgwekkend."

Of dit inderdaad speelt, is niet duidelijk. Elian zegt dat de brieven tussen de twee moeilijk te duiden zijn, omdat ze in het Arabisch zijn. Dat wordt door de advocaat van Taghi ontkend.