Ga naar de inhoud
RVD zwijgt

'Beveiliging Amalia en Rutte opgeschroefd na zorgen over Mocro-maffia'

De beveiliging rond prinses Amalia en premier Rutte zou zijn opgeschroefd. Beeld © ANP

De beveiliging rond prinses Amalia en premier Mark Rutte is flink opgeschroefd, meldt de Telegraaf vandaag. Politie en justitie zouden rekening houden met een poging tot ontvoering of een aanslag. Tegelijkertijd zijn er ook grote zorgen over innige contacten tussen Ridouan Taghi en Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Zowel de Rijksvoorlichtingsdienst als de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid, reageren niet op de berichtgeving van de Telegraaf over de intensivering van de beveiliging.

Briefwisseling Taghi en B. 

De krant schrijft ook over briefwisselingen tussen Ridouan Taghi en Mohammed B. In de EBI in Vught, de strengst bewaakte gevangenis van Nederland, zouden de twee contact met elkaar hebben gehad en elkaar ontmoet hebben. Mohammed B. werd vorig jaar overgeplaatst.

Na de overplaatsing van B., schreven de twee brieven aan elkaar. Dat bevestigt ook de advocaat van Taghi, Inesz Weski. Volgens de Telegraaf stonden er koranverzen in, waarvan justitie denkt dat daar misschien gecodeerde boodschappen instaan.

Levenslang
Lees ook:
Levenslang geëist tegen Taghi en 4 medeverdachten in megastrafzaak rond 'moordbende'

Volgens Weski zijn de brieven geschreven in het Nederlands en spreekt Taghi helemaal geen Arabisch. Om dat te bewijzen, wil Taghi dat justitie de brieven openbaart.

Kamerlid Ulysse Ellian (VVD) wil opheldering van minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming. Tegen RTL Nieuws spreekt hij over de relatie tussen 'de meest beruchte terrorist van Nederland en de meest beruchte crimineel van Nederland': "Mijn zorg zit erin dat met dit contact, Ridouan Taghi aanslagen of ontvoeringen kan financieren via jihadisten."

'Buitengewoon zorgwekkend'

Ellian stelt dat B. nog altijd een groot inspirator is voor terroristen binnen en buiten Nederland. "Taghi kan op deze manier een nieuw leger aanboren. Dat is buitengewoon zorgwekkend."

Of dit inderdaad speelt, is niet duidelijk. "Het is heel moeilijk om de brieven tussen beide heren te duiden. Ze zijn allebei religieus. Ze corresponderen in het Arabisch en het is heel moeilijk om daar vat op te krijgen."

'Moordenaar
Lees ook:
'Moordenaar Van Gogh moet uit zwaarbeveiligde cel'

De VVD-er noemt de situatie 'gevaarlijk voor de nationale veiligheid'. "Ik wil dat de minister zo snel mogelijk de correspondentie tussen deze twee heel gevaarlijke mensen verbiedt. Ik wil dat ze zegt: er zijn rechten, maar dit recht heb jij op dit moment niet. We kunnen hier niet naïef in zijn." Ellian gaat een motie indienen.

'Taghi zou nooit kind in gevaar brengen'

Inez Weski, advocaat van Ridouan Taghi, heeft een uitgebreide schriftelijke reactie namens de topcrimineel verstuurd. Hij zegt het niet voorzien te hebben op prinses Amalia en premier Rutte. "Client stelt nimmer een kind in gevaar te zullen brengen."

Weski schrijft verder: "Dit soort ernstig suggestieve berichtgeving lijkt steeds weer ter verstoring van het strafproces tegen Taghi te verschijnen, rond de tijd dat zittingen plaats vinden. Onze vrees is dat uiteindelijk de rechters in het zicht van al deze intimiderende berichten Taghi niet meer eerlijk volgens het geldend recht durven te berechten."

Specifiek over de brieven tussen Taghi en Mohammed B., stelt Weski: "Het aantal brieven in ruim een jaar is op twee handen te tellen en betreffen slechts 4 van cliënt aan B. Het betreffen brieven in het Nederlands die goed te lezen en te duiden zijn, en om die reden dan ook na de gebruikelijke controles wel verzonden of uitgereikt zijn."

Taghi heeft volgens Weski vanochtend te horen gekregen dat hij drie maanden lang niet mag bellen met zijn familie in het buitenland. Hij mag wel bezoek ontvangen.