Ga naar de inhoud
'Draconische maatregelen nodig'

En weer is het druk op Schiphol, chaos wel iets minder groot

Ook vandaag weer drukte op Schiphol Beeld © ANP.

Het geduld van reizigers op Schiphol wordt ook vandaag weer flink op de proef gesteld. Opnieuw staan er lange rijen. Wel lijkt de situatie iets minder extreem dan gisteren, toen het tekort aan beveiligers op de luchthaven voor enorme drukte en voor gemiste vluchten zorgde.

Vandaag staat bij vertrekhal 1 buiten een lange rij met reizigers en ook bij vertrekhal 3 moeten mensen soms buiten wachten. Veel vluchten vertrekken later en meerdere zijn geannuleerd. De reden voor de annuleringen, veelal Europese vluchten, is nog niet bekend.

Gisteren moesten door de drukte duizenden mensen in de rij staan en misten sommigen ook hun vlucht.

Schiphol stelt dat de gemiddelde wachtrij voor de security ook nu nog flink kan oplopen. Sommige reizigers deden er zeker twee uur over om door de beveiliging heen te komen.

Na
Lees ook:
Na 'waardeloze dag' belooft Schiphol vandaag betere doorstroming

Volgens een woordvoerder lopen rijen wel door en is de drukte in golfbewegingen. De verhouding reizigers versus beveiligers die aan het werk zijn is vandaag beter in balans dan gisteren.

Reizigers worden via schermen en in de Schiphol-app op de hoogte gehouden van de actuele wachttijden.

'Ontzettend vervelend'

Schiphol liet al weten de chaos van gisteren 'ontzettend vervelend' te vinden voor reizigers. Die uitten hun ongenoegen met foto's en filmpjes op social media. Ook vandaag duiken weer plaatjes van lange rijen op. 

'Nieuw dieptepunt'

"Een nieuw dieptepunt na alles wat we de afgelopen maanden gezien hebben." Zo omschrijft ministers Mark Harbers van Infrastructuur de lange rijen van gisteren en vandaag op Schiphol.

Schiphol moet er volgens hem alles aan doen om te voorkomen dat dit weer gebeurt. "Het is alle hens aan dek voor Schiphol deze week." Gisteren vroeg Schiphol de maatschappijen op de dag zelf nog om vluchten te schrappen. "Dit moeten we echt met alle macht zien te voorkomen", zegt Harbers.

De luchthaven moet volgens Harbers zorgen dat het aantrekkelijk genoeg is voor beveiligers om er te werken. Het ministerie van Infrastructuur staat in contact met de luchthaven maar bemoeit zich niet met de bedrijfsvoering.

FNV-man Joost van Doesburg heeft vandaag weer een gesprek op de luchthaven. Zolang er geen 'draconische maatregelen' worden getroffen, blijven de wachtrijen terugkeren, voorspelt hij.

Eerder betaalde Schiphol een zomertoeslag. Die is weggevallen en sindsdien zijn tientallen beveiligers vertrokken.

'Maandagen opvallend druk'

Gisteren riep Schiphol luchtvaartmaatschappijen op vluchten te schrappen vanwege de krappe bezetting bij de security. "Het lijkt een trend dat de problemen zich vooral op maandag voordoen", zegt Van Doesburg. "Terwijl dat normaal gesproken een heel rustige dag is."

De FNV'er zegt niet precies te weten hoe dat komt, maar hoort wel verhalen over uitzendkrachten en zzp'ers die op maandag niet komen opdagen.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden mensen gedupeerd door drukte Schiphol: 'Ontzettend vervelend'

Hij wil een structurele oplossing. "De beveiligers zijn er helemaal klaar mee. Ik ga ervan uit dat Schiphol dat zelf ook is."

Kofferberg

Ook elders op het vliegveld verlopen de zaken nog lang niet soepel. Van Doesburg: "Gisteren is er weer een kofferberg ontstaan doordat mensen hun vlucht hebben gemist. Daardoor moest de bagage uit vliegtuigen worden gehaald, wat erg veel extra werk is. En dan heb je ook nog te maken met onderbezetting."

kijk ook: 'Zomerchaos Schiphol kon voorkomen worden'

05:18
Al de hele zomer zijn er grote problemen op de luchthaven.