Ga naar de inhoud
Compensatie voor inflatie

Ambtenaren willen meer loon: 'Geef goede voorbeeld, overheid'

Nu het kabinet al een tijdje oproept de lonen te verhogen, moet de overheid zelf het goede voorbeeld geven en haar eigen werknemers compenseren voor het verlies aan koopkracht door de enorme inflatie. Dat stellen de vier overheidscentrales, die ruim een miljoen ambtenaren vertegenwoordigen.

Volgens de centrales ACOP FNV, CCOOP, AC en CMHF, waar dertig overheids- en onderwijsbonden onder vallen, moet de overheid niet vergeten dat ze zelf ook werkgever is. Zij stuurden premier Mark Rutte daarom een brief met het verzoek om meer loon. Jean Debie, voorzitter van de centrale AC, noemt het niet meer dan logisch dat het kabinet het goede voorbeeld geeft.

Hij wijst op het huidige inflatiecijfer van 9 procent, wat volgens Debie uitnodigt voor een compensatie voor de koopkracht van ambtenaren, die de gevolgen van de sterke prijsstijgingen merken.

Mensen
Lees ook:
Mensen armer, kabinet zoekt oplossing: 'Maar lonen moeten ook stijgen'

'Neem je verantwoordelijkheid'

Bas van Weegberg, voorzitter van koepel SCO, meent dat de overheid als grootste werkgever van Nederland haar verantwoordelijkheid moet nemen. "Het kan niet zo zijn dat het kabinet werkgevers oproept om de lonen nu snel te verhogen en zelf achterover gaat leunen", stelt hij.

In Nederland werken ruim een miljoen ambtenaren, onder meer in het onderwijs, bij de politie, het Rijk, gemeenten en defensie.

Kijk ook: minder kopen voor hetzelfde geld, torenhoge inflatie in Europa

02:25
Inflatie zal gaan dalen als energieprijzen niet meer verder stijgen. Maar de lonen moeten ook omhoog.