Ga naar de inhoud
'Geen toekomstperspectief'

Ombudsman: ingewikkelde wetten brengen jongeren met beperking in problemen

'Werken moet van toegevoegde waarde zijn' Beeld © Getty Images

Ingewikkelde wetten en regels zitten jongeren met een beperking in de weg en zorgen ervoor dat zij in grote financiële problemen kunnen komen. Dat stelt Ombudsman Reinier van Zutphen in een onderzoeksrapport.

De overheid gaat er nu volgens de ombudsman van uit dat jongeren met een beperking zelfredzaam zijn zodra zij 18 jaar zijn geworden, mogelijk met behulp van hun omgeving.

De groep verdient een te laag inkomen om rond te komen en is daardoor aangewezen is op de overheid, stelt Van Zutphen. "Door alle regelingen bij elkaar worden jongeren steeds weer met hun beperking geconfronteerd. Dat is niet eerlijk. Wetten en regels moeten jongeren helpen, niet in de weg zitten."

Het ontbreekt hen aan toekomstperspectief. Conclusie die de ombudsman trekt in het rapport: zelfredzaamheid voor jongeren met een beperking is 'een illusie'.

'Minder
Lees ook:
'Minder banen voor mensen met beperking dan overheid beweert'

Niet alleen lastig te begrijpen wetten en regels, maar ook veel administratieve rompslomp en overschatting van hulp uit het sociale netwerk spelen mee. Ook is er weinig samenwerking tussen de instanties en zorgen de inflatie, hoge energieprijzen en krapte op de woningmarkt voor nog meer problemen.

Begeleiding nodig

De overheid en andere betrokken partijen moeten volgens van Zutphen meer doen om de situatie van jongeren met een beperking te verbeteren. Persoonlijke begeleiding en financiële zekerheid zijn nodig. Werken moet van toegevoegde waarde zijn en niet zorgen voor meer problemen. En jongeren moeten informatie krijgen over hun rechten en mogelijkheden.